Zašto je Bora zapravo izbacio Bajagu iz Riblje čorbe

Foto: Press

U SURADNJI s YugoPapirom donosimo tekst iz 1984. godine o razlazu Bajage s grupom Riblja čorba.

Kolovoz 1984: Poslije šest godina lijepog druženja i uspješnog muziciranja, članovi ovog popularnog benda kao da su se zasitili jedan drugoga, najavljujući definitivan razlaz. Hoće li, ipak, kao što je čest slučaj među našim muzičarima, ovo sve biti samo jedan reklamni potez, u trenutku kad im ne ide najbolje?

"Za razvod braka ponekad treba daleko manje vremena od šest godina, koliko smo mi bili zajedno", kaže Bora Đorđević, vođa Riblje čorbe, grupe koja je nedavno doživjela velike personalne promjene. Otkaz po kratkom postupku su, naime, dobili Momčilo Bajagić i Rajko Kojić, gitaristi Čorbe.

"U početku ti može biti simpatično kad neko mljacka dok jede, a kasnije dobiješ želju da ga ubiješ zbog toga", nastavlja s paralelom Đorđević. "Dok smo muzički išli naprijed sve je imalo opravdanja, sitne ljudske slabosti su bile u drugom planu. Međutim, u posljednje vrijeme svirka je prestala biti uživanje podjednako za sve, čak je dotle došlo da smo Miša i ja, stari konji, najviše vukli na probama. To sam morao prekinuti."

Da bismo sagledali uzroke za šlus u Čorbi, moramo se vratiti tri godine unazad, u vrijeme kad je grupa izdala svoj, po općoj ocjeni, najbolji album, "Mrtvu prirodu", koji je dostigao tiražu od 450.000 primjeraka.

Bio je to klimaks Borinih inteligentnih tekstova i muzike, koju su, manje-više, stvarali svi članovi. Bend je doživljavao nezapamćenu popularnost. Redale su se naslovne strane, intervjui, televizijske emisije. Nekako u to vrijeme Đorđević se oženio, što je, čini se, imalo primjetan utjecaj na kasnije događaje.

Slijedio je album "Buvlja pijaca" koji je dostigao, za naša poimanja, također fantastičnu tiražu od 250.000 prodanih ploča. Međutim, pomak naniže bio je očit. Publika je i dalje punila dvorane na turnejama, ali je oduševljenje počelo opadati.

Prošle godine Rajko Kojić je objavio solo album, koji je prošao osrednje kod publike. To, međutim, nije bio slučaj s Bajagom i njegovom "Pozitivnom geografijom", po općim ocjenama sjajnim albumom koji je izdan početkom proljeća.

U početku se činilo da nema ničeg neobičnog u tome što članovi Čorbe pokušavaju da se iskažu solo projektima. Pogotovo ako se uzme u obzir Borino oduševljenje Bajaginom pločom. Naklonost Bajaginom ležernom pristupu rocku i svježim, veselim tekstovima, publika je iskazala tijekom serije veoma uspješnih koncerata.

U međuvremenu, snimljen je i novi album Riblje čorbe "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju". Odmah da kažemo, to je najslabija Čorbina ploča, stilski je dosta neujednačena. Tandem Đorđević - Bajagić se suviše udaljio, tako da je nekad idealan sklad Borine pjesničke jetkosti i Bajagine lepršavosti bio potpuno razbijen.

Najbolji primjer za ovu tvrdnju su neobavezna "Kazablanka" i mračna pjesma "Ravnodušan prema plaču". Krenula je i Čorbina turneja, koja je prošla gotovo nezapaženo u usporedbi s ranijim.

Saznao sam iz novina da nisam više u Čorbi

Članovi benda su poslije turneje otišli na odmor, a onda je objavljeno da se Bora Đorđević odriče usluga Momčila Bajagića i Rajka Kojića.

"Dogovorili smo se da se nađemo tek početkom jeseni", kaže Rajko Kojić. "Iznenada, Bora me je pozvao i rekao mi da treba da sviramo u Grčkoj, u nekom hotelu. To me je zapanjilo. Zar da kao jedna od najboljih jugoslovenskih grupa uveseljavamo publiku iz večeri u večer na nekoj terasi? Ni za kakve pare ne bih na to pristao. Inače, saznao sam iz novina da nisam više u "Čorbi". Mislim da je Bora postupio kao pravi apsolutista."

Kojić otkriva da je sam htio napustiti grupu još poslije snimanja "Mrtve prirode". Po njegovim mjerilima, Bora je previše počeo isturati suprugu u prvi plan. Kojić misli da naslovne strane na kojima se Đorđević slikao sa suprugom suviše odudaraju od predstave rockera kod klinaca, koji su, ne treba naglašavati, najbrojniji dio publike.

"Jednostavno, Bora je postao obiteljski čovjek, omekšao je", nastavlja Kojić. "Onda je počeo previše da se petlja u politiku, a ljudima je toga preko glave. Tekstovi su mu bivali sve važniji, dok se u muzici sve više oslanjao na rutinu. Tako na zadnjoj ploči ima mnogo muzičkog fraziranja. Mislim da nismo izvukli pouku poslije "Buvlje pijace". "Muzičari" su snimljeni na brzinu".

Kojiću je najteže to što je rad u Čorbi postao profesija za sve, pa i za njega, a sad je ostao na bijelom kruhu.

"Sad nema povratka", nastavlja Kojić. "Ako nisam sa Borom ne znači da sam prestao da postojim. Nastavit ću rad, već sam se dogovorio s nekadašnjim basistom "Smaka", Zoranom Milanovićem i Zoranom Radovanovićem, koji je svirao u "Aferi" da osnujemo grupu. Upravo uvježbavamo materijal za album koji će se pojaviti na jesen."

Na pitanje dolazi li u obzir povratak, Kojić odgovara da je nemoguće da Bajaga i on prijeđu preko svega.

"Jedino ne bih htio da se pljujemo poslije šest godina provedenih zajedno. To bi bilo omalovažavanje svega onoga što smo uradili. Uostalom, ove događaje, ružne, u svakom slučaju, ne treba uopće vezivati za pravu "Riblju čorbu". Možda je ovaj obrt i dobar za mene. Posljednjih godina, naime, nisam ničim morao da se opterećujem. Moje je bilo da napišem pjesmu i kasnije je odsviram. Sad mi se pruža prilika da se kompletno angažiram."

"Nevolja je u tome što poslije određenog vremena svi počinju biti strašno pametni", objašnjava Bora Đorđević.  "U Suncokretu se to dogodilo poslije tri godine, u Prijateljima poslije jedne, a u Čorbi, evo, poslije šest. Svi su počeli iznositi osobne meditacije o tome što bi za bend bilo najbolje. Ali, u ovom jebenom poslu nema samoupravljanja. Samo jedan čovjek treba misliti i samo je jedan odgovoran. Tu ulogu sam, neskromno, dodijelio sebi."

Bora kaže da su stvari počele izmicati mu iz ruku za vrijeme selekcije pjesama za posljednji album.

"Po prvobitnoj zamisli, trebalo je da se pjesme "Tamara", "Berlin" i "Mali slonovi" nađu na Čorbinom albumu. Naime, ja ne guram po svaku cijenu svoje pejsme. Vidio sam da je Bajagi dobro pošlo i inzistirao sam da on što više piše. Onda je on rekao da će za grupu dati "Kazablanku", a ove tri pjesme objaviti na solo-albumu. Da se razumijemo, samostalni projekti su van diskusije. Od srca sam podržavao Bajagin album, čak sam se kladio da će po tiraži daleko premašiti Bebekovu samostalnu ploču. Ali mora se znati što je primarnije - rad u grupi ili solo karijera. Mislim da su Bajagi napunili glavu neki kritičari. Počeo je misliti da je veća firma od Čorbe. Čekao je pogodan trenutak da ode. Samo sam ga preduhitrio. Ipak, žao mi je što nije više s nama. Izvanredno smo se dopunjavali."

Primjer kompaktnosti

Bora Đorđević misli da je Riblja čorba bila primjer za dosljednost i kompaktnost i da primjedba o suvišnom politiziranju ne stoji.

"U našoj muzici postoje veseljaci koji sviraju prazne, bezvezne pjesme, oni koje nitko ne razumije i oni čije su pjesme životne, koje otvoreno govore o svemu. Tu spada Riblja čorba. Od prvog singla, "Lutke sa naslovne strane", slijedimo takav stav. Netko to može nazvati stagnacijom, ali za mene je to dosljednost. Možda sam postupio kompromisno kad sam uvrstio pjesmu "Kazablanka" na ploču. To jest simpatična, dobra čak kompozicija, ali nije ono po čemu se prepoznaje Riblja čorba. Nikad više tako nešto neću sebi dozvoliti."

Poslije ženidbe

Na opasku da su "Muzičari" najslabiji album, o čemu govori i tiraža od "samo" 100.000 primjeraka, Bora kaže da bi u neka sretnija vremena on bio tri puta veći. Naime, glavni razlog za podbačaj on vidi u smanjenoj kupovnoj moći.

Bora odbacuje i primjedbe o naglašenoj prisutnosti supruge u radu grupe.

"Ona do sada nije pisala pjesme, a ne vjerujem da će to ubuduće raditi. Uopće se nije miješala u posao, a pitanje s kim ću se fotografirati je stvar osobnog afiniteta. Ustaljena predstava o domaćem rokeru je da je mrtav pijan i da neprestano skače sa ženske na žensku. To nitko ne može, čak ni Bora. Svjestan sam da sam ženidbom izgubio dio publike i to onaj, između 14 i 20 godina, koji najviše kupuje ploče. Zauzvrat, dobio sam drugu, ozbiljniju. Poslije jedne emisije iz serije "Porota" na ulici su mi prilazili ozbiljni ljudi, šezdesetogodišnjaci čak, i čestitali mi. Ostaje mi da se nadam da će klinci brže sazrijevati i ranije početi razlučivati što su prave stvari u muzici, umjetnosti i životu uopće. Nikad nisam razmišljao o tome što će se svidjeti publici, a što ne. Lako je na taj način komponirati i pisati tekstove. Ali, majku mu, imam i ja neku savjest."

I Bora priprema novi album. Čini se da će to biti izuzetno ambiciozan projekt. Zamisao mu je da ovoga puta angažira zbor i simfonijski orkestar. Želi da Riblja čorba održi koncert na Kolarcu ili u Narodnom pozorištu. Imali smo priliku pročitati tekst jedne pjesme. Bora je zaista ostao dosljedan sebi. Toliko dosljedan da je pitanje hoće li pjesma biti uopće odštampana na ploči.

"Ako ne bude prošla kod Jugotona, negdje hoće. Bio sam u životu stolar, moler, svašta sam radio, neće mi biti teško da od toga ubuduće živim ako bude potrebno. U umjetnosti me zanima samo osobna čista savjest."

Poslije svega očito je da je hotelska svirka u Grčkoj bila samo povod za odlazak dvojice članova Riblje čorbe. Uzroci su dublje prirode. Od nekih osobnih problema Rajka Kojića, na kojima je neumjesno inzistirati, povećanih osobnih ambicija Bajagića i Borinog odbacivanja samoupravljanja u šoubiznisu, do zajedničkog razilaska u poimanju rock'n'rolla. Jesen i tri najavljena albuma pokazat će kako je tko prošao u Borinoj podjeli karata.

Razgovarao: Gradimir Drašković (RTV revija, 1984.)

Bajaga: "Ne mislim na pomirenje"

Iako poslovica kaže  "Tko gubi ima pravo da se ljuti" - opći je utisak da u cijeloj personalnoj gužvi oko Riblje čorbe, gitarist ovog sastava, "najureni" ili "odbhegli", svejedno, Momčilo Bajagić ne bi trebalo da bude izgubljen, a još manje ljut. Jer, kapital na "Pozitivnoj geografiji", jednom od najboljih i najinteresantnijih ovogodišnjih domaćih diskografskih ostvarenja, kao i minuli rad u "Čorbi" na poslhednja četiri albuma, Bajagiću dozvoljavaju sasvim drugo ponašanje - veselo i opušteno.

"Priznajem da sam bio iznenađen i šokiran ponašanjem Bore Đorđevića prema meni, i to ne samo kada je u pitanju ovaj, posljednji slučaj, već i ranije, prilikom mog bilo kakvog zapaženijeg rada", kaže Momčilo Bajagić. "Bora ima svoje vrijednosti, koje treba cijeniti i poštovati, ali za nešto više je potrebno iskorijeniti sujetu, koja je kod njega prisutna, kada su uspjesi bližnjeg u pitanju."

"Umjesto da energiju i talent koristi na prave i konkretne stvari, on više pažnje poklanja nekim perifernim stvarima, koje mu jednostavno ne daju mira. Na žalost, okolina u kojoj Đorđević živi i radi podržava ga u svemu, pa je zato i počeo da gubi svoj identitet. Šteta..."

Kako je uopće došlo do razlaza sa "Ribljom čorbom"?

"Poslije svega, duboko sam uvjeren da je moje odstranjivanje iz benda bilo plod smišljene i hladno planirane zavjere. Samo se čekao pogodan trenutak. Do toga je moralo doći, ranije ili kasnije. Ali, eto, sve se dogodilo za vrijeme mog nedavnog odsustva iz Beograda, dok sam kao turista, a ne kao muzičar, boravio na Mljetu. Prije odlaska sam se "poslušno" javio Đorđeviću, koji mi je saopćio da do rujna grupa neće ništa raditi, i da mogu mirno ljetovati. Za svaki slučaj, ostavio sam mu adresu, ako nešto ipak iskrsne. A iskrslo je, svirke po nekim grčkim hotelima, u kojima su se pojavili, čak, i naši reklamni plakati!

Smatrao sam da "Riblja čorba", kao sastav od ugleda i renomea, ne bi trebala svirati po hotelima. Pa, mi nismo hotelski sastav, zar ne? Uostalom, u prošlosti zbog Đorđevićevih sličnih stavova "Čorba" nije otišla na financijski vrlo unosnu turneju po Bugarskoj."

"Što se u međuvremenu promenilo? Nikad mi neće biti jasna njegova nedoslednost. Eto, prije dva mjeseca je izjavio da "Riblja čorba" nikada nije bila jedinstvenija, da smo odlučili da radimo kao nikada do sada. A onda je objavio da gitarista Rajko Kojić i ja više nismo članovi sastava! Sa kojim razlogom? Zar je njemu više stalo do grupe nego meni? Pa valjda sam i ja nešto uložio u "Riblju čorbu"."

Pa ipak, odbili ste da sa ostalim članovima idete na svirke u Grčku. To se može protumačiti kao "neposlušnost" u odnosu na vođu benda.

"Ma, to sa Grčkom je vrlo brzo propalo. Nova postava "Čorbe" je već počela uveliko vježbati sasvim novi repertoar za naredni album, iako sam od Đorđevića dobio čvrsto obećanje da nećemo ništa raditi do rujna. Zato cijelu ovu situaciju i nazivam zavjerom koja mi teško pada. Naročito poslije toliko zajednički provedenih godina u okviru benda.

Poslije svega, kad su se strasti malo sredile, postoji li šansa za pomirenje?

"U ovom trenutku ne razmišljam o tome. Sujeta, nepovjerenje, ljubomora, već dugo nagrizaju "Čorbu". Primjera radi, sa našeg posljednjeg albuma "Večeras vas zabavljaju..." "skinut" je singl sa dvije numere - jednom kompletnom mojom, "Kad hodaš", i drugom Miše Aleksića, "Priča o Žiki Živcu", na kojoj je Đorđevićev tekst. Singlovi su ponovo postali veoma traženi, uglavnom zbog emitiranja na radio-valovima, pa je vremenom pjesma "Kad hodaš" postala pravi hit. To Đorđeviću očito nije prijalo, kao uostalom i uspjeh moje LP ploče "Pozitivna geografija".

Bora kao da je shvatio da Momčilo Bajagić može dobro djelovati i samostalno, bez njega kao "velikog šefa". Uostalom, odabir numera za singl je obavio naš izdavač, zagrebački "Jugoton", što će reći da ja nisam kriv što pri izboru nisu uzeli neku njegovu kompoziciju.

Zapravo, što više razmišljam o svemu, dolazim do zaključka da je ovakav epilog bio neizbježan i da je za sve najbolje upravo ovakvo razrješenje situacije. "Čorba" je umesto Rajka Kojića i mene angažirala sjajnog gitaristu "Rok-mašine", Vidoja Džindžera Božinovića, što smatram dobrim potezom. U svakom slučaju, svom bivšem bendu želim uspeh i obećavam da ću na njihovim koncertima biti najvatreniji navijač."

Planovi za budućnost?

"Ranije sam na muzičkom planu imao sa kim podijeliti dobro i zlo, što više nije slučaj. Ostao sam na izvjestan način sam. Sastav koji me je pratio na koncertima, "Instruktori pozitivne geografije", bio je namjenski. U ovom trenutku se sve mijenja, nastavit ću da radim sa njima kao stalnim suradnicima.

Obaveze koje stoje preda mnom sada su znatno veće - kako prema muzičarima, "Instruktorima pozitivne geografije", tako i prema svima onima čiju sam naklonost stekao solo debijem, LP pločom i radom u okviru "Čorbe".

Pokušat ću pripremiti materijal za drugi album. Moje vrijeme dokazivanja tek predstoji. Nositi breme favorita na leđima nije nimalo lako. Sa "Čorbom" sam to već jednom prošao. Ali, život nas muzičara je takav, šta da se radi."

Razgovarao: S. Gajović (RTV revija, 1989.)

Pročitajte više