Zbog podrške Tibetu svi filmovi omiljenog holivudskog glumca maknuti sa streaminga

Foto: EPA

KINESKI streaming servisi prestali su prikazivati filmove Keanua Reevesa nakon što je ranije ove godine dao podršku Tibetu.

Glumac je posljednja žrtva kineske cenzure, a njegovi filmovi kao što su trilogija Matrix, Speed, Bill & Ted's Excellent Adventure, Something's Gotta Give i The Lake House navodno su uklonjeni sa streaming servisa, uključujući Tencent Video, Youku, iQiyi i Migu Video. Prema The Los Angeles Timesu, ako upišete ime Keanu Reeves u iQiyijevu traku za pretraživanje, pojavljuje se poruka: "Nažalost, nisu pronađeni rezultati koji se odnose na Keanu Reeves."

Prije dva mjeseca kineski nacionalisti također su zaprijetili bojkotom filma The Matrix Resurrections. Reakcija na četvrti dio Matrixa došla je od kineske domoljubne grupacije pod nazivom Little Pinks, koju je razljutilo što je 57-godišnji glumac prisustvovao 35. Tibetskom dobrotvornom koncertu u siječnju, izvijestio je Variety.

Brojne slavne osobe dale su podršku Tibetu

Na koncertu je nastupio i glumac uz glazbene legende Laurie Anderson, Patti Smith, Cyndi Lauper i Iggyja Popa. Reeves, koji je kineskog podrijetla s očeve strane, postao je iznimno popularan na kineskom tržištu sredinom devedesetih. Međutim, kineski domoljubi smatraju da je okrenuo leđa svom naslijeđu nakon što je ranije ove godine prisustvovao dobrotvornom koncertu u Tibetu.

Ubrzo nakon izlaska filma The Matrix: Resurrection brojni korisnici kineskih društvenih mreža počeli su prozivati filmsku zvijezdu.

"Ovi maturanti u Hollywoodu ne mogu ni identificirati gdje se Tibet nalazi na karti, ali ih je 'briga' vode li ljudi tamo dobar život", "Tibet pripada Kini", "Izađite s kineskog tržišta, hvala", "Kako Keanu Reeves ne razumije stvari i sudjeluje na koncertu za neovisnost Tibeta? Zar se ove slavne osobe ne boje da će izgubiti kinesko tržište?" komentirali su Kinezi postupak popularnog glumca.

Brojne slavne osobe također su pokazale svoju podršku Tibetu, a među njima su i Richard Gere, Brad Pitt i Selena Gomez, čija je objava na Instagramu postala viralna nakon što se fotografirala s Dalaj Lamom.

 

Pročitajte više