Zgrada u Kutini upravo je proglašena najljepšom stambenom zgradom na svijetu

Foto: Robert Leš

Na dodjeli arhitektonskih nagrada BIG SEE Awards veliko priznanje dobila je zgrada koja se nalazi u Kutini. Proglašena je najljepšom stambenom zgradom na svijetu, od svih prijavljenih 2024. godine.

MR i MR zahvaljuju svim kolegama u MR2, ostalim sudionicima i investitoru. gosp. Prenkaju koji nas je pogledao čudno par...

Objavljuje MR 2Utorak, 21. lipnja 2022.

Tko je osmislio zgradu?

Iza zgrade stoji arhitektonski studio MR2, odnosno Miroslav Rajić, Marin Račić, Danijela Hobar Ćiković, Ana Jevtić Kos, Dora Perković, Ema Rožić i Duje Bešlić. Arhitekst Miroslav Rajić nagradom se pohvalio i na svom Facebook profilu.

"Najbolja stambena zgrada! MR2. Zgrada u Kutini proglašena je prethodno i drugom NAJBOLJOM STAMBENOM ZGRADOM NA SVIJETU !!! (na internacionalnom Cemexovom izboru u Mexico Cityu), a sada je najbolja stambena zgrada po BigSee…Svaki uspjeh i svaku nagradu posvećujem uvijek svojem sinu Konstantinu", napisao je.

FIRST PRIZE !!! Najbolja stambena zgrada! MR2 Zgrada u Kutini proglasena je prethodno i drugom NAJBOLJOM STAMBENOM...

Objavljuje Miroslav RajicSrijeda, 17. travnja 2024.

Zgrada je izgrađena 2021. godine, a ukupna kvadratura je 1969 m2. Investitor je poduzetnik Zef Prenkaj iz Popovače.

Tlocrtno, građevina je organizirana oko dva stubišta s po četiri stana. Dva stana su uglovna, jedan manji je jednostran, a onaj središnjom pozicijom unutar zgrade, dvostrano orijentirani i s čak dvije loggie. Identična organizacija simetrično je ponovljena oko drugog stubišta. Glavni highlight većih stanova su kuhinje na pročelju, otvorene na loggie, koje se mogu koristiti kao blagovaonice čitavo ljeto. Stanovi su vrlo svijetli i uvode atipično bogat prostorni standard u suvremenu stanogradnju, stoji na stranicama arhitektonskog ureda.

Prizemlje je nešto više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno, razdijeljeno pravilnim ritmom dovratnika, što mu daje dostojanstvo javnog prostora. MR 2 su projektirali i interijer pekarnice/caffe bara u prizemlju. 

Pročitajte više