Znate li odgovor na pitanje iz najpopularnijeg izbornog na državnoj maturi?

Foto: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja

IAKO je do kraja nastavne godine maturantima preostalo još samo nekoliko tjedana, ovisno o planu nadoknade štrajka, još uvijek nije poznato hoće li na maturi polagati izborne predmete.

Među pristupnicima i ove godine najpopularniji izborni predmet je Fizika, za koju se priprema čak 7869 osoba, a u svojoj rubrici Zadatak dana portal srednja.hr izdvojio je jedan od zadataka s prijašnjih ispita državne mature. Biste li ga znali riješiti?

Inače, zbog neizvjesnosti vjerojatno najstresnije državne mature otkako se piše, brojne prigovore učenika i roditelja zaprimila je pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević, a najveći dio njih odnosi se na kalendar polaganja ispita državne mature i ispitne kataloge. Roditelji su nezadovoljni jer se predlaže da se izborni predmeti ne polažu, kao i potpuno ukidanje državne mature za ovu godinu.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja nedavno je obavijestio pristupnike i kako se dio ispita iz Hrvatskog jezika - esej, čija je provedba planirana 16. svibnja, odgođen za lipanj.

Pročitajte više