Znate li što označava Šest stupnjeva Kevina Bacona?

Foto: UnitedArchives Via Guliver

1994. GODINE u jednom intervjuu Kevin Bacon je pričao o svom tek izašlom filmu i u jednom trenutku je rekao kako je "radio sa svakom osobom u Hollywoodu ili barem s nekim tko poznaje neku osobu". 

Ova izjava je inspirirala dugačak članak koji je bio nazvan Kevin Bacon je centar svemira, a zatim su izvjesna četiri studenta sama osmislila društvenu igru koja je postala poznata kao Šest stupnjeva Kevina Bacona. Jedan za drugim su gledali Baconove filmove Footloose i The Air Up There, a tijekom drugog naslova su počeli raspravljati u koliko je zapravo filmova Kevin Bacon bio i s koliko je ljudi radio. Jedan od njih je kasnije u intervjuu objasnio kako je to bila samo "glupa igrica" i da su na tulumima kratili vrijeme tako što su lupetali imena pa ih onda povezivali s Kevinom.

Palo im je na pamet da pošalju pismo voditelju Johnu Stewartu, objasnivši mu igru i priopćivši mu ono što se već od ranije znalo - "Kevin Bacon je centar holivudskog svemira". Stewart se zainteresirao, a i sam Kevin Bacon je gostovao s njima u emisiji i objasnio publici igru. Bacon je priznao da mu se isprva igra nije svidjela jer je mislio da ga ismijava, ali je ubrzo počeo uživati u njoj. Tvorci su izdali i knjigu Šest stupnjeva Kevina Bacona, a predgovor im je drage volje napisao... pa već je jasno - Kevin Bacon.

Poslije toga je ovaj koncept postao megapopularan, sam Bacon ga je parodirao gomilu puta, između ostalog u svojim gostovanjima u seriji Will i Grace ili u dokumentarcu za National Geographic u kojem je bio narator, a Šest stupnjeva Kevina Bacona se spominjao i u seriji Mad About You. Igru je spomenuo i James Franco na dodjeli Oscara, zatim Weird Al Yankovic, a čak je i Google 2012. dao svoj doprinos širenju kulta i pojma Baconov broj.

Baconov broj je broj stupnjeva razdvajanja, što je veći, toliko je veća udaljenost drugog glumca od Kevina Bacona. Za bilo kojeg glumca se može naći "najkraća staza" prema pravilima numeriranja i tako se vrši bodovanje u igri:

- Kevin Bacon je broj 0.

- Oni glumci koji su radili s Kevinom Baconom imaju Baconov broj 1, oni s jednom poveznicom broj 2 i tako redom.

Evo primjera koji nije baš holivudski, ali nema veze.

- Zvonko Lepetić je bio u Bravo, maestru s Radom Šerbedžijom.

- Rade Šerbedžija je bio u X-Men: First Class s Kevinom Baconom.

Iz toga zaključujemo da Šerbedžija ima Baconov broj 1, dok Zvonko Lepetić ima vrijednost 2 u Baconima jer ima jednu poveznicu do Kevina. Otprilike vam je jasno kako ide...

Igra stvarno može biti zanimljiva u filmoljupskom društvu, naročito ako se baš ništa drugo nema za raditi, uključujući i Čovječe, ne ljuti se ili Kalodont, a naravno da ne mora sve ići preko Kevina. Mogu se tražiti "stupnjevi razdvajanja" i za druge glumce. Stranica Oracle of Bacon bi vam mogla pružiti potrebnu pomoć. Tu možete lako pronaći vezu između bilo koja dva glumca da olakšate sebi provjeru prilikom igre.

Inače, najveća laž čitave ove priče je da je Kevin Bacon centar holivudskog svemira. Poslije niza istraživanja došlo se do podatka da Bacon zaista jest u 1% glumaca s najviše veza u Hollywoodu, što je lijep rezultat, ali i dalje ni blizu centra. Kad se govori o imenima, nije svrstan čak ni u top 100 najpovezanijih, a sam vrh čine Rod Steiger, Harvey Keitel, Donald Sutherland, Christopher Lee, Dennis Hopper...

Bacon možda nije centar svemira, ali jest ovog teksta i toliko puta je ponovljeno "Kevin Bacon" da će te riječi izgubiti ikakvo značenje u glavi bilo koga tko pročita napisano. Nema veze, ako igra posluži nekome i bude mu zabavna - vrijedilo je.

Pročitajte više