"Zuhra Show": Tračak nade u moru sivila

VODSTVO HRT-a se posljednjih nekoliko tjedana poprilično trudi kako bi sve kritičnijoj javnosti dokazala kako u toj - od poreznih obveznika financiranoj instituciji - nema nikakvih svetih krava, odnosno da ničija popularnost, ugled i minuli rad ne znači da ta osoba ne može preko noći biti skinuta s ekrana.

Nakon što se otkazima, stegovnim postupcima i skidanjem s ekrana discipliniralo nestašne i "politički nekorektne" novinare, red je došao i na daleko bezazlenije zabavljače. Ceh je ovaj put platio Zlatan Zuhrić "Zuhra", čije je izbacivanje iz HRT-ove "Večernje škole" objašnjeno činjenicom da se popularni komičar smiješi s panoa reklamirajući vlastiti show na konkurenntskoj Novoj TV.

Naravno da je odluka HRT-ovog vodstva, uz gunđanje fanova "Večernje škole" postigla samo to da "Zuhra Show" stekne publicitet koji popularni komičar i Nova TV nisu ni mogli sanjati.

S druge strane, na temelju onoga što su gledatelji sinoć mogli vidjeti na Novoj TV, moglo bi se vrlo lako dogoditi da zbog te odluke "Zuhra" zažali daleko više nego Mirko Galić. Odnosno, moglo bi mu se dogoditi isto ono što se svojevremeno dogodilo Mariju Kovaču, koji svoja uspješna reality iskustva s RTL-ovog "Big Brothera" nije iskoristio u "Baru" Nove TV.

Emisija, koji je bila najavljivana kao još jedna revolucija u hrvatskom show-businessu, uglavnom se držala već ustaljenih formi i sadržaja, odnosno predstavljala je još jedan pokušaj da se napravi hrvatska verzija onoga što američkoj publici serviraju Jay Leno i David Letterman.

Tako uz poznatog gosta i neobavezni intervju ide i cijela serija humorističkih skečeva, glazbeni brojevi i reportaže. Upravo je u tome najveća slabost "Zuhra Showa", s obzirom da je kvalitet humora u najmanju ruku upitan. U sinoćnjoj emisiji bilo je vrlo malo trenutaka u kojima bi publika imala razloga za smijeh.

Jedan od njih se odnosio na zečje uši koje je na sebe stavio Hrvoje Kečkeš, glumac koji u showu ima zadatak glumiti Mirka, Zuhrinog pomoćnika. Pojava tog lika je bila simpatična prvih pet minuta, podnošljiva slijedećih deset minuta, da bi se ostatak emisije publika vjerojatno složila s gostom Oliverom Dragojevićem, čiji izraz lica nije krio želju da iskustvo tog showa završi što prije.

Oliveru Dragojeviću nije bilo ugodno ni kada je Zuhra povukao potez koji bi mogao postati zaštitni znak showa i mnogima biti jedini razlog za gledanje - skeč na račun gosta. U ovom slučaju se Zuhra šalio na račun pjevačeve odluke da, za razliku od većine svojih kolega, odbije nastupati u Srbiji.

Taj potez će mnogima izgledati neukusan, pogotovo s obzirom na Dragojevićeve motive, ali on isto ukazuje da, barem u jednom segmentu, za "Zuhra show" možda ipak ima nade da izbjegne stazu kojom je krenula emisija "Večeras s Joškom Lokasom". Jer, ako je jedna takva veličina kao Oliver doživjela takav tretman, kakve će se tek psine prirediti nešto kontroverznijim ličnostima kao Milan Bandić ili Severina?

Za "Zuhra show" - čijem voditelju ova emisija nije bila potrebna da bi svoj lik očuvao na malim ekranima, isto kao što ni gostu njome nije bilo potrebno potvrđivati svoj status - takav riskantan potez zasad predstavlja jedini način da izbjegne rutinsko svođenje hrvatske televizijske zabave na reciklažu jednih te istih sadržaja.

Dragan Antulov

Pročitajte više