Zvijezde koje se aktivno bore za LGBTQ+ prava

Foto: Instagram

LIPANJ je Mjesec ponosa i obilježava se diljem svijeta. Tim povodom odlučili smo se prisjetiti svjetskih zvijezda koje podržavaju LGBTQ+ zajednicu i aktivno se bore za njena prava, a neke od njih su i same javno otkrile da su dio te zajednice. 

Miley Cyrus, Beyonce i Lady Gaga samo su neki od celebrityja koji imaju čvrste stavove kada je u pitanju podržavanje prava LGBTQ+ zajednice. 

Ruby Rose

Manekenka i glumica, koja je javno objavila da je homoseksualka kada je imala 12 godina, tijekom godina postala je LGBTQ+ aktivistica. Na borbu za LGBTQ+ prava se odlučila jer je zbog seksualnosti često nailazila na kritike, a rekla je da bila i verbalno i fizički zlostavljana zbog toga. Željela bi jednog dana napisati knjigu za mlade koji se bore s identitetom i seksualnošću.

"Dopušteno je mijenjati se, dopušteno je biti fluidan. Dopušteno vam je da budete nesigurni, da imate sve te osjećaje. To stvarno ne bi trebalo biti ničija briga. Nitko drugi vam ne može reći što ste i tko ste. Svi odgovori koje tražite nalaze se u vama", izjavila je jednom prilikom.

Josh Hutcherson

Glumac iz filma Igre gladi poznat je po svom zalaganju za LGBTQ+ jednakost. Javno je rekao da je biseksualac, a osnovao je i skupinu Straight But Not Narrow koja je usmjerena na borbu protiv homofobije. 

Ellen DeGeneres

Otkako je u javnom svijetu, Ellen se zalaže za promicanje prava gej osoba. DeGeneres je 2016. za svoj rad na promicanju LGBTQ+ prava nagrađena Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom počasti koju predsjednik dodjeljuje američkom civilu.

Prije osam godina pokrenula je kolekciju odjeće kako bi suzbila rodne stereotipe, a nakon što je dobila nagradu na Teen Choice Awardsu, iskoristila je priliku obratiti se LGBTQ+ mladeži. 

"Želim reći da je dobar osjećaj biti izabran, ali bilo je trenutaka u mom životu kad nisam bila izabrana jer sam bila drugačija. Želim svima reći da ono što te trenutno čini drugačijim, poslije će učiniti da se ističeš u životu. Trebate biti ponosni što ste drugačiji. Trebate biti ponosni na ono što jeste", rekla je Ellen.

Beyonce

Iako se izjasnila kao heteroseksualna osoba, kad god ima priliku, Beyonce se zalaže za prava LGBTQ+ zajednice. Tijekom govora za maturante 2020. godine Beyonce je rekla: "Ako ste dio grupe koju nazivaju 'ostalima', grupe koja nema priliku biti u središtu pozornice, napravite svoju pozornicu, natjerajte druge da vas vide."

Beyonce i njezin suprug osvojili su nagradu GLAAD Vanguard kao saveznici u promicanju prihvaćanja LGBTQ osoba. "Ovdje smo da promičemo ljubav prema svakom ljudskom biću, a promjena započinje pružanjem podrške ljudima koji su vam najbliži. Zato im recimo da su voljeni. Progovorimo i zaštitimo ih. Roditelji, volite svoju djecu u njihovom istinskom obliku", rekla je.

Miley Cyrus

Miley, koja je panseksualka, posljednjih godina zagovara LGBTQ+ prava - bilo putem svoje glazbe ili u govorima o jednakosti. Prije nekoliko godina pokrenula je zakladu kojom se prikuplja novac za LGBTQ+ mladež, beskućnike i druge ranjive ljude.

"Nešto stvarno nije u redu kada živimo u gradu u kojemu ima više od šest tisuća beskućnika mlađih od 24 godine, a jedna od četiri te osobe doživjela je nasilje iz mržnje zbog svoje rase, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta", rekla je jednom prilikom.

Lady Gaga

Pjevačica je jedna od najjačih pristalica LGBTQ+ zajednice te je biseksualka. Sudjeluje na Marševima nacionalne jednakosti, prosvjedovala je te daje sve od sebe kako bi se borila za jednakost. Prisustvovala je skupu obilježavanja 50. godišnjice nereda u Stonewallu i rekla da bi "primila metak" za LGBTQ+ zajednicu.

"Prava ljubav je kada biste primili metak za nekoga, a znate da bih ja primila metak za vas bilo koji dan u tjednu. Ova zajednica se borila i nastavlja voditi rat prihvaćanja, rat tolerancije i definicija je hrabrosti", rekla je tijekom govora odjevena u odjeću duginih boja.

Anne Hathaway

Njezin brat je homoseksualac, a ona često govori o LGBTQ+ pravima. Godine 2008. primila je nagradu za ljudska prava.

"Postoje ljudi koji su rekli da sam hrabra jer otvoreno podržavam homoseksualne brakove, usvajanje djece, u osnovi gej prava. Ali, uz dužno poštovanje, ne slažem se sa svime. Nisam hrabra. Ja sam pristojno ljudsko biće i ne mislim da bih trebala dobiti nagradu za to ili za nešto u što vjerujem da je istina. Ljubav je ljudsko iskustvo, a ne politički stav", rekla je tada tijekom govora. 

Pročitajte više