10 neobičnih ranih simptoma trudnoće

Foto: 123RF

GOTOVO svatko zna prepoznati klasične znakove trudnoće. Izostala vam je menstruacija, grudi su vam osjetljive i stalno ste umorni.

No, trudnice također mogu imati čitav niz neobičnih simptoma koje je ponekad teško povezati s trudnoćom. Ovo su neki do njih:

1. Iscjedak

Iako mnoge žene imaju iscjedak gotovo svo vrijeme tijekom odrasle dobi, to često nije povezano s trudnoćom. No, većina će trudnica rano u prvom tromjesečju i tijekom trudnoće lučiti ljepljivu, bijelu ili blijedožutu sluz.

Promjena hormona i vaginalni protok krvi uzrokuju taj iscjedak. Lučenje iscjetka se povećava tijekom trudnoće kako bi se spriječile infekcije dok vam vrat i vaginalni zidovi omekšavaju. 

2. Vaše tijelo će postati toplije

Kad se probudite jutro nakon ovulacije, tjelesna temperatura vam je malo povišena. Tako ostaje dok ne dobijete sljedeću menstruaciju.

Ali ako ova temperatura, poznata kao bazalna temperatura, ostane povišena dulje od dva tjedna, možda ste trudni.

3. Glava će vas boljeti, osjećat ćete grčeve i često imati potrebu za mokrenjem

Hormonske promjene i promjene volumena krvi tijekom trudnoće mogu dovesti do glavobolje.

Neke žene također imaju grčeve nalik onima tijekom menstruacije na obje strane donjeg dijela trbuha. A većina će žena često morati odlaziti u toalet. To je zato što vaša rastuća maternica vrši pritisak na mjehur.

4. Vrtoglavica

Nerijetko se događa da trudnice u prvom tromjesečju osjećaju vrtoglavicu ili slabost. To je zato što trudnoća uzrokuje pad krvnog tlaka i širenje krvnih žila.

Ali dobro obratite pažnju na svoje simptome. Jaka vrtoglavica, zajedno s vaginalnim krvarenjem i jakim bolovima u trbuhu, može biti znak izvanmaternične trudnoće. U izvanmaterničnoj trudnoći oplođeno jajašce ugrađuje se izvan maternice. Svakako posjetite liječnika kako biste izbjegli komplikacije opasne po život.

5. Problemi s probavom

Možda ćete se osjećati naduto ili osjećati potrebu za vršenjem velike nužde, ali do toga jednostavno neće doći. To je zato što hormonalne promjene u trudnoći mogu dovesti do zatvora, kao i prenatalni vitamini koje koristite.

Vaš probavni sustav usporava se tijekom trudnoće. To daje hranjivim tvarima dovoljno vremena da se apsorbiraju u vaš krvotok i dođu do vašeg djeteta.

6. Lažna menstruacija

Otprilike 25 do 40 posto trudnica lagano će krvariti ili primijetiti krvave mrlje rano u trudnoći. Lagano krvarenje može se dogoditi kad se oplođena jajna stanica pričvrsti na sluznicu maternice. To je poznato kao implantacijsko krvarenje. Uobičajeno je oko dva tjedna nakon začeća.

Krvarenje također može biti uzrokovano nadražajem vrata maternice, ektopičnom trudnoćom ili prijetnjom pobačaja. Svakako potražite liječničku pomoć ako se vaše krvarenje pojača ili je popraćeno jakim grčevima ili bolovima u leđima.

7. Slab imunitet

Trudnoća utječe i na vaš imunitet. To znači da ste skloniji kašlju, prehladi i gripi. Štoviše, nerijetko se kod trudnica rano u trudnoći javljaju simptomi slični prehladi ili gripi.

8. Žgaravica

Žgaravica nije rezervirana samo za posljednje mjesece trudnoće. Ona se može javiti i na samom početku, a i to možete zahvaliti hormonalnim promjenama.

9. Promjene raspoloženja

Plačljivost, pretjerana emotivnost, pa čak i promjene u libidu su često rani znakovi trudnoće.

10. Okus metala u ustima

Povećanje estrogena i progesterona tijekom trudnoće kod mnogih trudnica može dovesti do promjena ukusa. Štoviše, mnoge trudnice imaju osjećaj kao da u ustima osjećaju okus metala, navodi Healthline.

Pročitajte više