10 roditeljskih grešaka koje sada morate izbjeći, da kasnije ne žalite

Foto: Instagram

S OBZIROM da je često puno bolje istaknuti ono što ne bismo smjeli raditi, umjesto onoga što bismo morali raditi, kad su djeca u pitanju, ovo su greške koje bi morali izbjegavati.

Ako ih radite, nemojte, jer možda to u njihovoj mladoj dobi nećete primijetiti, ali bi vam se njihova adolescencija, baš zbog ovih grešaka, mogla obiti o glavu. Iznenada.

1. Ako ćete biti pretjerano razdražljivi na sve dječje nestašluke (znate, oni ipak još uvijek jesu mali, nesmotreni i nespretni), očekujte da će biti tajnovitiji, s puno manje povjerenja prema vama.

2. Ako je vaše dijete sramežljivo, pomalo bojažljivo i neodlučno, probajte smanjiti strasti i prestanite činiti za njih ono s čim bi se samo dijete trebalo uhvatiti u koštac.

3. Ako djetetu stalno kupujete ono što dijete poželi, a opet, stalno ga viđate kako uzima tuđe, to je zato što djetetu ustvari ne dajete izbor. Dijete mora znati odabrati između ... ili...

4. Ako vaše dijete često pokazuje zavist i ljubomoru spram drugih, možda je to zato što ih prečesto uspoređujete s drugima.

5. Ako je vaše dijete često bezobrazno, možda samo slijedi primjer starijih iz svoje obitelji.

6. Ako se vaše dijete često ponaša vrlo iritantno, stalno je mrzovoljno, s očitim manjkom strpljenja, možda je to zato što se dijete jednostavno ne zna drugačije istaknuti.

7. Ako vaše dijete prečesto laže, u dobi kada bi već trebalo znati jasnu razliku između sitnih, dječjih izmišljotina i realnosti, možda je to zato što ste preburno reagirali na svaku djetetu pogrešku. Tada se djeca jednostavno boje priznati istinu.

8. Ako vaše dijete ne poštuje nikoga oko sebe, možda je to zato što mu vi sustavno govorite što da čini samo sa sobom, bez uvažavanja i zanimanja za njihove osjećaje.

9. Ako se vaše dijete ne zna izboriti za sebe, možda je to zato što ih prečesto ušutkavate pred drugima. Čak i pred braćom.

10. Ako sada pokušavate sustavno misliti njihovom glavom (dijete ne želi ići na nogomet, draže mu je crtanje, ali valjda roditelj zna što je bolje za njega...), za 18 godina mogli biste se naći u ovakvoj situaciji:

Punoljetan čovjek koji ne zna kud bi sa sobom, što bi sa sobom i kako bi najbolje pronašao svoje mjesto u društvu, a vi ćete ga zapravo vidjeti kao lijenog, pasivnog, besposlenog i praktički, već sada, beskorisnog čovjeka te i dalje nećete razumjeti da dijete jednostavno ne zna drugačije.

Zbog ovih 10 velikih grešaka. 

Pitanje je: Želite li im dobro ili samo želite biti onaj koji je uvijek u pravu? Razmislite o tome...

Pročitajte više