10 stvari koje imaju sve dobre mame. Imate li ih i vi?

Foto: Pinterest

PONEKAD se čini da je lakše za sebe reći kako nismo savršene i pritom ne razmišljati o tome da smo zapravo dobre majke svojoj djeci.

Ili je jednostavnije tu ocjenu prepustiti usporedbi s drugim majkama, koje su bolje ili lošije od nas pa se tako često same sa sobom borimo – zašto nismo kao neke „savršene“ mame ili se naslađujemo (o da!) nekim drugim majkama koje bi trebale pokušati biti kao mi.

Majčinstvo nije sport, ali je u okruženju drugih majki vječno prisutno nekakvo natjecanje.  A ima toliko toga što nam je zajedničko baš svima. Odnosno, baš svim dobrim mamama.

1. Cendrava djeca

Koliko se god trudili oko svoje djece, koliko god knjiga i savjeta pročitale, s vremena na vrijeme vaše će dijete jednostavno biti i cendravo i zločesto. I zbog toga vas nitko neće izbaciti iz kluba dobrih mama jer su djeca jednostavno takva. Ponekad zlatna, ponekad baš i ne, i to ne ovisi puno o vama. Čak što više, takva su djeca ulaznica za klub jer imati ih, znači da odgajate ljudsko biće.

2. Loši dani

Koliko se god trudile i željele da vam život teče mirno, prema planu, svima su nam tu i tamo suđeni loši dani. Ni majčinstvo nije zaštićeno od te prognoze (zapravo, ako bolje promislimo, majčinstvo je to koje je među prvima na udaru takvog stanja). I ako mislite da druge mame ne smiju vidjeti to vaše stanje, u krivu ste, jer ako netko zna kako je to prolaziti loše dane, onda su to svakako majke poput vas. Osim onih „savršenih“ koje lažu samo da bi u očima drugih ostale „savršene“. Čisto da vam šapnemo – takve ne postoje. 


3. Svega vam je dosta

Niste jedine koje se ponekad danima znaju osjećati kao da im je dosta svega što je vezano s majčinstvom. Naravno, ne bi tu svoju titulu mijenjale ni za što na svijetu, ali ipak... majčinstvo zaista zna biti teško i naporno. Ako ste 24-satna majka koja ostaje kod kuće, osjećate se umorno od svega. Ako ste majka koja radi, osjećate se umorno od svega. Ako ste pak majka koja radi od kuće, pogađate, osjećate se umorno od svega.

Da nam je barem malo vremena oslobođenog djece, posla i kuće – samo da malo predahnemo. I ako vas ikada uhvati ta neodoljiva želja za slobodom i samoćom, ne spočitavajte si ju – tako se s vremena na vrijeme osjeća baš svaka mama. Ta je želja samo dokaz da se čitavo vrijeme trudite udovoljiti svemu čime se bavite

4. Majčinska krivnja

Osjećaj koji smo valjda dobili onog trenutka kada smo saznale da u nama raste još netko. Počevši od malih zabranjenih zalogaja u trudnoći, načina na koji smo na svijet donijeli naše zlato, nered u kući, prljavština, vrijeme provedeno s klincima...sve nas to na neki način veseli ili nabija osjećaj krivnje. Ali znajte, to osjećaju sve mame na svijetu pa zato ne budite toliko stroge prema sebi jer kada vas zarobi taj osjećat bit će vam znatno teže fokusirati se na one male, mnogo važnije stvari. Pustite nered i tanjure od večere, spustite se na pod i zabavite sa svojim klincima – njihov će vam osmjeh dati do znanja da svoj posao radite baš kako treba. U suprotnom, da ste se primile suđa i pospremanja osjećaj krivice prema djeci još bi samo više narastao.



5. Osjećate se nadmoćno

Suprotno osjećaju krivnje mnoge se majke, u društvu drugih majki znaju osjećati i ponašati nadmoćno. Njena je kuća uvijek u neredu, njeno je dijete uvijek zaflekano, a pogledaj mene. No, onda naletite na tip top sređenu majku čija se djeca u dućanu niti vide niti čuju, pa pomislite – kako ona to samo postiže? (sigurno ima kućnu pomoćnicu, a djecu podmićuje s nečim – nema druge!)

Bez brige, u našoj je psihi da se uvijek s nekim uspoređujemo. Čak i ta naoko savršena majka pati od osjećaja – moram biti bolja. Zašto bi se, ako smo sve u neku ruke iste, hranile tim osjećajima i tim zamišljenim ocjenama – niste na nikavom izboru već jednostavno živite svoj život. Zašto onda ne bi radije majku koja je u datom trenutku izašla iz kuće u boljem stanju od vas jednostavno priupitali kako joj to uspijeva. Tko zna, možda dobijete dobar savjet!

6. Trenutak ludila

Znate onu pomisao – to je to – sad me strpajte u ludnicu! Vrištanje, igračke po podu, ukakana  pelena zapela iza kauča, svi su gladni, ali nitko ne bi jeo baš to, a jedina čista površina u stanu koju ste netom očistili je stol na kojem je upravo netko prolio punu šalicu čaja s medom.
Kap koja vas šalje ravno u ludnicu. Bez brige, nitko vas od vaših tamo neće ni pustiti, a i pitanje je imali za vas tamo uopće još slobodnog mjesta. Možda su ih zauzele neke druge majke koje su koju minutu prije vas prolazile upravo ovakvo stanje. Svaka dobra mama zna o čemu pričamo.

7. Vječiti nered

Koliko god vam bake govorile da će vam kuća dok god imate malu djecu biti u neredu, toliko se vi zapravo uvijek sjećate mamine čiste kuće. Ne, niste lude – samo vam sjećanje ne sežu toliko daleko već u doba kada ste bili veći i sami spremali za sobom. Sve do tog doba vi ćete biti zaduženi za sve – a to znači da ćete možda ukućane poslati van samo da bi oprali suđe od prekjučer ili napunili dvije-tri mašine veša. Dosad to jednostavno niste stigle napraviti. Bile ste zauzete time što ste bile samo mame.



8. Dajte mi samo malo mira


Ne, niste loša majka ako ponekad poželite da imate čarobni štapić kojim ćete zamahnuti ili da svi oko vas negdje nestanu, ili da nestane vi. Svaka se majka svakodnevno bori s milijun sitnica i ponekad vam je jednostavno dosta svega. Tako bi se rado nagradile ranijim odlaskom na spavanje, knjigom i čašom vina u kadi iza zaključanih vrata (otključana su samo zato što uvijek, ali uvijek netko baš sada mora na toalet). I znate što – imaju ta djeca i tatu pa kada vam dođe da nestanete barem na tren, učinite to. Pa makar na desetak minuta.

9. Trebate pomoć?


S vremena na vrijeme potrebna vam je pomoć. Niste jedine jer majčinstvo i briga oko sebe ponekad zahtjeva više od para slobodnih ruku. Slobodnih – hm, nekada čak ni one nisu slobodne, pa s bebom u naručju krećete u stampedo svakodnevnih rituala. Ako imate koga u blizini tko bi vam tog trenutka mogao svratiti i malo pomoći, zovite i ne sramite se. Udvoje je lakše i zabavnije, a tko zna, možda baš zbog svih svojih dužnosti ni nemate vremena družiti se baš s tom osobom. Ovo bi mogao biti pun pogodak za sve vas.

10. Volimo ih bezuvjetno

Znate li što nam ostaje kada sumiramo sve navedeno? Ostaje nam bezuvjetna ljubav prema djeci koja nas s vremena na vrijeme dovedu do ludila. I znate što još? Ostaje nam osjećaj da neće uvijek biti tako, a čak i kada znamo da ćemo do toga čekati još godinama, svaka će se dobra mama složiti – ma neka su živi, zdravi i neka su još uvijek tako mali, jer tako znamo da će još dugo, dugo biti uz nas.

 

Pročitajte više