10 super trikova koji će vam olakšati hranjenje djeteta

Foto: 123RF

MAMA megapopularnog bloga "Pretty simple Cooking" za Parents.som otkrila je strategije hranjenja djece koje su učinkovite kod njenog mališana... Do sada... 

"Kad smo moj suprug Alex i ja počeli pisati naš kuharski priručnik pod imenom "Prilično jednostavno kuhanje", u porodici nas je bilo dvoje. Tjedan prije nego što je naš priručnik dosegao uspjeh, u naš život je ušlo najveće i najljepše iznenađenje, naš sin Larson kojeg smo usvojili. Godinama prije Larsona vodili smo blog za hranu "Pretty simple Cooking", gdje smo pisali sve o radosti kuhanja zdravih jela i vegetarijanskoj hrani. Odjednom, imali smo nekoga kome ćemo mi kuhati. Umjesto uništavanja naših života nezdravom hranom, ustanovili smo da je Larson odlično prihvatio zdrav stil života", govori Alex i dodaje:
"Sada kada je Larson napunio jednu godinu i postao službeno dijete, uspjeli smo podijeliti svoju najveću ljubav s njim, hranu! I na naše iznenađenje, to je bilo lakše nego što smo mislili ..."
 
Alex vam donosi 10 prilično jednostavnih strategija hranjenja djece koje su u njenom domu učinkovite:
 
1. Započnite dan pravom hranom
 
Doručak je jedan od najlakših obroka za hranjenje malog djeteta te može uključivati minimalno kuhanja. Razmislite o organskom jogurtu s niskim sadržajem šećera, kruhom od cjelovitog zrna s kikiriki maslacem, domaćim zobenim brašnom, voćem i jajima.
 
2. Neka hrana bude jednostavna za jelo
 
U dobi od jedne godine naš sin najviše voli hranu kojom se može hraniti bez naše pomoći, kao što su grašak, pržena mrkva, izrezane banane, komadići kruha od cjelovitog zrna itd.
 
3. Napravite večeru u kojoj će cijela obitelj uživati
 
Ovo je naš najbolji savjet za hranjenje djece. Nemojte kuhati samo za djecu, kuhajte za cijelu obitelj.
 
4. Budite odlučni u onome što volite
 
Upravo sada, Larson je više zainteresiran za ono što je na našem tanjuru nego njegovom. Njegovu hranu uvijek prilagođavamo našem ukusu te je uvijek probamo pred njim kako bismo mu pokazali da je odličnog ukusa.

5. Napravite prirodne slatkiše
 
Naše kućanstvo obožava slatkiše, a u posljednje vrijeme su nam omiljene zamrznute jogurtne točkice, gdje samo napravimo kolačiće od našeg prirodnog jogurta od jagode. Kada ih jednom zamrznemo, držimo ih u zamrzivaču u posudi koja se može zatvoriti. Larson voli pojesti jedan na kraju svakog obroka.
 
6. Smoothieji su naši favoriti
 
Sve dok je okus uravnotežen, a ne previše gorak ili sladak, smoothieji su sjajan način da djetetu osigurate što više hranjivih tvari. 
 
7. Jaja za pobjedu
 
Ako sve ostalo ne uspije i Larsonu se ne sviđa ono što mi jedemo, što se naravno događa, on voli jesti kajganu. Zbog toga je često dodajemo na naš meni iako prvobitno nije bila u planu. 
 
8. Odlučite se za domaću hranu
 
Larsonova omiljena hrana je pomfrit. Umjesto kupovine u restoranu ili kupljenog zamrznutog pomfrita, mi izrežemo krumpir, pečemo ga na maslinovom ulju, te na taj način napravimo pomfrit.
 
9.Juhe sa slovima
 
Ne samo da je najjednostavnije napraviti juhu od rajčice ili neku od veganskih juha, ona je odlična i jer će zabaviti dijete dok jede. Zabavni zvjezdasti oblici u juhi i različita slova mogu biti prezanimljivi za vaše dijete.
 
10. Budite strpljivi
 
Prema istraživanjima vođenim u Francuskoj djeci je potrebno najmanje 7 puta konzumirati hranu da bi prihvatila novi okus. Kada vaše dijete nešto ne želi jesti nemojte se predavati, već čekajte dok se dijete ne navikne na novi okus.
 

Pročitajte više