12 zastarjelih ideja o roditeljstvu u koje bismo trebali prestati vjerovati

Foto: Unsplash

KAO što nema savršenih roditelja, nema ni savršenog roditeljstva. Djeca ne dolaze s uputstvima i nemoguće je predvidjeti kako ih je najbolje odgajati jer je svako jedinstveno. Međutim, postoji mnogo uvjerenja vezanih uz odgoj i obrazovanje za koja ne postoji znanstvena podloga koja podržava njihovu učinkovitost.

Ovih nekoliko ideja o roditeljstvu doista je zastarjelo, navodi Bright Side.

1. Spavanje s roditeljima pruža sigurnost

Vjeruje se da zajedničko spavanje pomaže djeci da se osjećaju sigurno, a za majke dojilje to je način da više spavaju. Međutim, ako se uzmu u obzir i drugi čimbenici, kao što je položaj djeteta pri spavanju ili zdravlje roditelja, možda bi bilo poželjno isprobati alternative, poput stavljanja djeteta na spavanje u krevetić.

2. Ne držite dijete previše na rukama ili će se naviknuti

Biološki gledano, ljudi su u prvim mjesecima života potpuno ranjivi. Zato bebe moraju biti stalno s majkama, kako bi se osjećale sigurnima i zaštićenima od bilo kakvih prijetnji. Kontakt omogućuje bebi da se dobro razvija, a također joj pomaže da identificira svoje roditelje među ostalim ljudima.

3. Djecu treba prisiliti da odbace dudu varalicu

Dugotrajna uporaba dude varalice može uzrokovati deformacije zuba i ovisnost, pa liječnici preporučuju da je djeca prestanu koristiti u dobi između 2 i 4 godine. Proces ostavljanje dude mogao bi biti težak za neku djecu i zato je važno pohvaliti dijete kad god ne koristi dudu.

Također, možete pokušati utješiti dijete trljajući mu leđa ili maženjem. Ako dijete uz sve isprobane metode ima problema s odricanjem od dude, potražite savjet svog pedijatra ili stomatologa.

4. Toplo obucite dijete da se ne bi prehladilo

Bebe nisu u stanju regulirati tjelesnu temperaturu kao odrasli. Preporučuje se da nose samo jedan komad odjeće više od odraslih kako ne bi dobile temperaturu jer su prekomjerno odjevene.

5. Hodalica će pomoći djetetu da brže prohoda

Za hodanje je vrlo važno puzanje, a kretanjem u hodalici djeca često preskaču tu razvojnu fazu. Drugi problem hodalica je što one povećavaju rizik od nezgoda u kojima se dijete može ozlijediti. U idealnom slučaju beba bi se trebala razvijati prirodno i vlastitim tempom kako bi naučila sjediti, puzati i stajati.

6. Bosonogo hodanje uzrokuje prehlade 

Virusi ne ulaze u tijelo putem stopala pa je u redu da djeca hodaju bosa. Bolesti poput prehlade šire se kontaktom sa slinom koja se izbacuje prilikom razgovora ili kihanja, odnosno kašljanja. Nije znanstveno dokazano da hladna stopala ili drugi dijelovi tijela uzrokuju prehladu. Kako bi se spriječila zaraza, poželjeno je održavati dobre higijenske navike.

7. Morate vikati na dijete da biste mu pokazali autoritet

Agresivne roditeljske metode i dalje su ukorijenjene u mnogim zajednicama. Međutim, trebali biste znati da to zapravo nije učinkovit način odgajanja djece. I ne samo to, može uzrokovati traume kod djece. Ova vrsta discipline dovodi do povećanja jaza između djece i odraslih i tjera ih da djeluju kao suci za postavljanje pravila bez mogućnosti otvaranja prostora za dijalog.

Fizičko kažnjavanje nije jedina vrsta agresije, a djelotvorna nije ni verbalna kazna, pri čemu roditelji koriste jake riječi ili podižu glas kao način discipliniranja svoje djece. Umjesto da djeci pomogne da poboljšaju svoje ponašanje, tako ga samo pogoršavaju i s vremenom se stvaraju novi problemi u ponašanju.

8. Roditelji trebaju biti najbolji prijatelji svojoj djeci

Iako autoritarni pristupi, poput fizičkog i verbalnog kažnjavanja, ne daju dobre rezultate, nije dobro ni biti popustljiv s djecom do te mjere da ih ne natjeramo da poštuju pravila. Roditelje djeca trebaju smatrati uzorima, pa je važno odgajati ih na takav način da nauče slijediti pravila i usaditi im vrijednosti koje će im pomoći u budućem životu.

9. Usporedba braće i sestara omogućuje problematičnom djetetu da poboljša svoje ponašanje

Često roditelji vjeruju da će disciplinirano dijete s dobrim ocjenama vjerojatnije uspjeti u životu. I posvećivanje veće pažnje djetetu koje pokazuje te kvalitete i ukazivanje na njih kao primjer samo potiče suparništvo i razlike između braće i sestara, što dovodi do razvoja problema u ponašanju i obiteljskih sukoba.

Iako je teško izbjeći usporedbe, preporučuje se pretpostaviti da svako dijete ima svoje dobre i loše osobine te da ne uspijeva svako biti najbolji učenik u školi. U tim je slučajevima najbolje cijeniti snage svakog djeteta i ne ih izravno uspoređivati.

10. Dobri roditelji odgajaju uspješnu djecu

Postoje roditelji koji nastoje djecu potaknuti na uspjeh tako da ih upisuju na izvannastavne aktivnosti koje im omogućuju da usavrše svoje vještine. No opsjednutost uspješnom djecom samo doprinosi stvaranju nesretne djece koja na kraju ispunjavaju očekivanja svojih roditelja, a ne zadovoljavaju vlastite želje. 

Učenici koji su prisiljeni dobro se ponašati i mogu patiti od nedostatka sna i problema sa samopoštovanjem.

11. Dijete ne smije vidjeti da roditelj plače

Roditelji često pokušavaju prikazati sliku savršenstva i po svaku cijenu izbjegavaju pokazati se ranjivima pred djecom. Međutim, važno je da djeca znaju da odrasli proživljavaju i tužne trenutke. Nijedan osjećaj ne treba omalovažavati jer, u suprotnom, i djeca će se skrivati kad budu prolazila kroz krizu u određenim trenucima svog života.

12. Zaokupljanje djece aktivnostima pomoći će im u obrazovanju

Dok izvannastavne aktivnosti mogu pomoći djeci u razvijanju vještina i socijalizaciji, preopterećenost također može pridonijeti slabom akademskom uspjehu.

Tijekom djetinjstva mnogi roditelji upisuju svoju djecu na razne tečajeve ili radionice izvan škole, što bi na kraju moglo uzrokovati stres i tjeskobu. Djeci je potrebno vrijeme za igru ili opuštanje nakon škole. Stoga, ako odbiju prisustvovati nekoj aktivnosti, preporučljivo je razgovarati o tome, kao i o mogućnosti odustajanja ili postavljanja prioriteta.

Pročitajte više