Ovo ime znači prekrasna i moćna, a prošle godine su ga dobile 332 bebe

Foto: Pixabay

NIJE tajna da su posljednjih godina hit kratka imena, od samo tri ili četiri slova. Jedno od njih je i Ema, ime koje su prošle godine dobile 332 novorođene bebe.

Značenje potječe od germanske riječi ''ermen'', što znači cijela, univerzalna, cjelovita. U prenesenom značenju se tumači kao prekrasna, velika i moćna. Ermintrude je bilo popularno žensko ime u srednjem vijeku, a Ema se koristilo kao skraćenica tog imena.

Osim na našem području, ovo je ime popularno i u ostatku svijeta, a i u književnosti. Mnoge poznate književne junakinje nosile su ovo ime, pa je tako engleska spisateljica Jane Austen napisala poznati roman koji se zove Emma, a gotovo da i ne postoje oni koji nisu čuli za Emmu Bovary.

Iako je riječ o vrlo starom imenu, danas je još uvijek na samom vrhu popularnosti. Prema podacima iz Popisa stanovništva iz 2021., u Hrvatskoj živi 10.125 Ema, najviše u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Relativno gledano, najveći postotak Ema živi u Mrkoplju (0.24% ukupnog stanovništva), piše Acta Croatica.

Pročitajte više