3 stvari koje biste trebali raditi pred djecom

Foto: 123rf
 
KADA se priča o odgoju, obično slušamo što ne smijemo raditi pred djecom. Mi danas donosimo potpuno drugačiji tekst u kojem pišemo upravo suprotno, što morate raditi pred djecom.
 
Postoje određene stvari koje su jednostavno neprimjerene da bi se radile pred djecom i po tome pitanju uvijek treba biti pažljiv. S druge strane, postoje i neke sitnice koje nikako ne treba skrivati pred mališanima, nego ih oni trebaju gledati od malih nogu i percipirati ih kao nešto normalno.
 
Razgovor o kućnom budžetu
 
Većina roditelja misli da je neprimjereno pričati pred djecom o financijama, posebno ako je riječ o nekoj krizi kroz koju prolazi cijela obitelj. Pričanje s djecom o financijama, stanju u kojem se nalazi cijela obitelj, zapravo je zdravo i nikako ne bi trebalo predstavljati temu koja se zaobilazi pred djecom. Djeca trebaju imati neka znanja o prihodima koji dolaze u kuću, jer novac nikako ne treba biti misterij. Tako ćete djecu pripremiti na ono što donosi pravi život.
 
Primjerice, ako dijete pošaljete na fakultet a da ne zna koliko koštaju struja i voda ili koliko uopće novca odlazi na hranu, napravit ćete mu zaista medvjeđu uslugu. Isto tako, ako prolazite kroz težak period kad su u pitanju financije, šaputanjem o tome ćete samo napraviti puno goru situaciju. Sljedeći put kada vas dijete bude pitalo da mu kupite preskupe cipele, umjesto da vičete, objasnite mu o čemu se točno radi i zašto mu ih ne možete kupiti.
 
Svađa pred djecom
 
Možda će se većina zgroziti, ali svađanje pred djecom je normalno, čak i poželjno. Naravno, ovdje se ne misli na neke jako ružne svađe, pune vike i ružnih riječi, nego na argumentirane rasprave kojima dijete uvijek može prisustvovati. Svađanjem na ovaj način pred djecom pokazujete da je sastavni dio svakog života i odnosa – svađa.
 
Neki parovi se svađaju vrlo rijetko dok se neki svađaju na dnevnoj bazi, svaki odnos je drugačiji. Iako ne preporučujemo da se uvijek svađate baš pred djecom, budete li to u potpunosti izbjegavali stvorit ćete im lažnu sliku o životu. Treba paziti na razloge svađe koju ćete započeti pred djetetom, a ako je u pitanju svađa oko djece onda bi bilo bolje da to ne radite pred njima.
 
Pokazivanje emocija
 
Vratite se u svoje djetinjstvo na trenutak i sjetite se kako ste vi reagirali kad bi se vaši roditelji poljubili ili pokazivali bilo kakvu vrstu nježnosti. Sigurno ste se mrštili i bilo vam je bljak, zar ne? To je sigurno najnormalnija moguća reakcija, ali to ne znači da pred djecom ne treba pokazivati emocije i nježnost. 
 
Djeci treba pokazati normalan realan život dvoje odraslih ljudi, ne trebate ništa uljepšavati i pretvarati se da ste nešto što niste. Od malih nogu pokažite vašim mališanima kako to izgleda odrastao život i pripremite ih na ono što ih možda u budućnosti čeka.
 

Pročitajte više