30-dnevni vodič za pripremu tijela za trudnoću

Foto: Pexels

DAKLE, spremni ste za trudnoću. Čestitamo! Donošenje odluke o pokušaju ostvarivanja želje da postanete roditelji velika je prekretnica u životu. No, je li vaše tijelo spremno za trudnoću? Evo popisa onoga što možete učiniti u narednih mjesec dana da biste se pripremili za začeće.

1. dan: Prestanite koristiti kontracepciju

Ako želite zatrudnjeti, morat ćete prekinuti bilo koji oblik kontrole rađanja koji upotrebljavate. Možete zatrudnjeti odmah nakon prestanka nekih vrsta kontracepcije poput kontracepcijskih pilula. No, konkretno, tek kada menstruacija započne, započinje i vaš prvi ciklus pokušaja začeća. Neke žene zatrudne odmah, ali drugima treba nekoliko mjeseci.

2. dan: Počnite piti multivitamine

Trudnoća troši prehrambene zalihe u tijelu. Dajte si poticaj uzimanjem multivitamina. Još bolje, prenatalni vitamini posebno su formulirani kako bi vašem tijelu pružili ono što mu treba tijekom trudnoće.

3. dan: Dodajte folnu kiselinu

Osim prenatalnih vitamina, možda će vam trebati dodatak folne kiseline ili folata kako biste spriječili oštećenja neuralne cijevi tijekom rane trudnoće. Obavezno uzmite najmanje 400 do 800 mikrograma folne kiseline dnevno. Mnogi prenatalni vitamini koji se prodaju bez recepta već sadrže ovu količinu. 

4. dan: Pazite na prehranu

Mnogo vitamina i minerala koji su vam potrebni možete dobiti i zdravom, uravnoteženom prehranom. Uživajte u cjelovitoj hrani, a izbjegavajte prerađene namirnice. Ako je to moguće, možda biste trebali uključiti više organskog voća i povrća u svoju prehranu kako biste ograničili izloženost toksinima.

5. dan: Vježbajte

Razgibavanje tijela najmanje četiri do pet puta tjedno još je jedan sjajan način pripreme za trudnoću. Nastojte postići barem 30 minuta umjerene aktivnosti, ukupno 150 minuta svaki tjedan. 

6. dan: Posjetite liječnika

Praćenje zdravlja pomoći će vam da primijetite zdravstvene probleme prije nego što postanu ozbiljni. Kad se pripremate za trudnoću, to je posebno važno. Vaš liječnik bi vas mogao pregledati i možda izvršiti analizu krvi kako bi provjerio razinu kolesterola i druge vrijednosti. 

7. dan: Cijepljenje

Posjet liječniku također je izvrsna prilika da provjerite postoje li određena cjepiva koja ste primili, a u međuvremenu su istekla. Cijepljenje može pomoći da i vi i vaša beba budete zdravi i zaštićeni.

8. dan: Zakažite pregled kod ginekologa

Ovisno o brojnim čimbenicima (dob, prethodni problemi s plodnošću, itd.), možda ćete htjeti zakazati i poseban posjet ginekologu. Vaš bi posjet liječniku trebao obuhvaćati sve što vas brine, od probira za spolno prenosive bolesti (STD) do probira za spremnost za trudnoću.

9. dan: Pratite svoj ciklus

Sada je vrijeme da se upoznate s menstrualnim ciklusom. Spoznaja kada ste najplodniji pomoći će vam da brže zatrudnite. Započnite jednostavnim bilježenjem početka menstruacije i njezinog završetka kako biste vidjeli kako se duljina vašeg ciklusa mijenja iz mjeseca u mjesec. 

10. dan: Ograničite izloženost toksinima

Izbjegavajte sintetičke mirise, birajte proizvode za kućnu i osobnu njegu bez kemikalija, opskrbite se deterdžentima za rublje bez mirisa, bacite proizvode za šminkanje koji sadrže parabene, natrijev laureth sulfat i živu te, umjesto konzerviranih, birajte svježe namirnice.

11. dan: Vježbajte ublažavanje stresa

Osjećate li se kao da ste pod stresom? Pokušajte se opustiti u šetnji, prakticirati vježbe disanja ili raditi bilo što drugo što vam donosi radost.

12. dan: Isprobajte jogu

Joga ima brojne prednosti za vašu plodnost. Redovito vježbanje joge može vam pomoći i kod tjeskobe vezane uz proces začeća. Također ćete ojačati i istegnuti svoje tijelo, što će ga pripremiti za trudnoću.

13. dan: Posjetite stomatologa

Tijekom trudnoće hormoni u vašem tijelu mogu utjecati na vaše desni i zube.

14. dan: Prestanite piti alkohol i pušiti cigarete

Pušenje, uzimanje droga i pijenje alkohola mogu na više načina naštetiti nerođenoj bebi. Pušenje izlaže vašu bebu štetnim kemikalijama, ograničava protok krvi i može čak uzrokovati prijevremeni porod. Pijenje alkohola dovodi bebu u rizik od fetalnog alkoholnog sindroma (FAS). Korištenje droga (heroin, kokain, metamfetamini, marihuana, itd.) nije samo ilegalno već može uzrokovati i urođene mane, pobačaj ili rađanje mrtvorođenčeta.

15. dan: Vodite ljubav

Nemojte da vam vođenje ljubavi postane posao. Vodite ljubav često i iz zabave. Budite spontani i strastveni. Napokon, seks je ono zbog čega ćete zatrudnjeti. Stvaranje zdravih navika vođenja ljubavi će vam pomoći ojačati odnos. Ako nemate dijagnosticiranih problema s plodnošću, u početku ne brinite o tempiranju vođenja ljubavi. Umjesto toga, imajte česte odnose bez zaštite tijekom cijelog ciklusa.

16. dan: Obratite pažnju na dostizanje svoje zdrave težine

Znate li svoj indeks tjelesne mase (BMI)? Vaš će liječnik vjerojatno izračunati ovaj broj na pregledu. Ako vaš BMI spada u kategorije prekomjerne težine ili pretilosti, razgovarajte sa svojim liječnikom o zdravim strategijama za mršavljenje. Ako je vaš BMI u preniskoj kategoriji, također razgovarajte sa svojim liječnikom.

17. dan: Prikupite obiteljsku medicinsku povijest

Na zdravlje vaše bebe također će utjecati genetski čimbenici koji vuku korijene iz vašeg obiteljskog stabla. Prije nego što zatrudnite, možda ćete htjeti pitati roditelje ili drugu rodbinu postoje li u vašoj obiteljskoj liniji neka genetska stanja. Isto vrijedi i za vašeg partnera. 

18. dan: Provjerite lijekove koje uzimate

Pazite da vaš liječnik obiteljske medicine zna da pokušavate zatrudnjeti kako bi mogao prilagoditi vaše recepte, lijekove ili bilo koje druge dodatke koje možda uzimate. Neki od ovih lijekova možda nisu sigurni tijekom trudnoće.

19. Odmarajte se

Pred vašim tijelom je izazovan period pa je sada idealno vrijeme za odmor.

20. dan: Dobro se naspavajte

Iako je ovaj savjet mnogima iritantan, naspavajte se dok možete.

21. dan: Ograničite kofein

Pijete li puno kave ili drugih pića s kofeinom? Pokušajte se polako odviknuti ili smanjiti konzumaciju kofeina jer i on u prevelikim količinama može negativno utjecati na plod.

22. dan: Obratite pažnju na vodu

Ogromnih 60 posto vašeg tijela čini voda. Održavajte se hidratiziranim za optimalno zdravlje. Žene bi trebale piti 9 šalica vode svaki dan. Kad zatrudnite, možda ćete htjeti povećati ovu količinu. Pitajte svog liječnika za smjernice.

23. dan: Proučite kako djeluje začeće

Planirano roditeljstvo pruža sjajan izvor za razumijevanje kako se odvija trudnoća. Za početak trebate imati spolni odnos tijekom plodnih dana. Oplođena jajašca putuju jajovodima i trebaju se usaditi u maternicu da bi trudnoća uspjela. Polovica svih oplođenih jajnih stanica ne ugrađuje se i ispire se s menstrualnim ciklusom.

24. dan: Zdravlje vašeg muškarca

Iako velik dio zdrave trudnoće ima veze sa ženom, važno je i zdravlje vašeg partnera. Neka obavezno pazi na kvalitetnu prehranu, bude fizički aktivan te prestane pušiti, uzimati droge i piti alkohol.

25. dan: Ojačajte svoj imunološki sustav

Tijekom trudnoće osjetljiviji ste na prehladu, gripu i druge bolesti. Dajte svom imunološkom sustavu dodatnu pomoć jedući zdravu prehranu bogatu antioksidansima, uzimajući vitamin C i odmarajući se.

26. dan: Naučite što treba, a što ne

Puno ćete stvari čuti o tome što je sigurno, a što nije tijekom trudnoće. Jedna od najzanimljivijih stavki za raspravu? Koja se hrana treba izbjegavati tijekom trudnoće. Trudnice imaju 10 puta veću vjerojatnost od drugih zdravih odraslih osoba da dobiju listeriju kontaminiranom hranom. Zato, počnite sada čitati naljepnice na svojoj omiljenoj hrani kako biste bili sigurni da je pasterizirana. 

27. dan: Izbjegavajte teške fizičke poslove

Vaš posao može biti fizički zahtjevan ili zahtijevati neke opasne poteze. No, dizanje teškog tereta, dugo stajanje i savijanje u struku mogu dovesti do menstrualnih poremećaja, problema s plodnošću ili pobačaja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim zabrinutostima i preporukama. Kad zatrudnite, možda ćete htjeti izbjeći podizanje teških predmeta s poda, podizanje iznad glave i višestruko savijanje ili saginjanje.

28. dan: Napravite nešto ludo

Kad ste trudni, postoji niz aktivnosti koje nisu sigurne za vas ili vašu rastuću bebu. Prije nego što zatrudnite, krenite na posljednju sesiju padobranstva ili vožnju toboganima. Takve aktivnosti vam kasnije neće biti preporučljive.

29. dan: Provjerite što vaše zdravstveno osiguranje pokriva

Prije trudnoće važno je pregledati ono što je obuhvaćeno vašim zdravstvenim osiguranjem. Iako su u Hrvatskoj trudnički pregledi dio osnovnog zdravstvenog osiguranja na koje svi imaju pravo, diljem svijeta godišnje otprilike milijun žena rodi bez odgovarajuće prenatalne skrbi. Njihova djeca imaju tri puta veću vjerojatnost da će se roditi s malom težinom i pet puta veću vjerojatnost da će umrijeti u odnosu na djecu koju su rodile žene koje su prakticirale redovite prenatalne preglede.

30. dan: Komunicirajte

Možda ćete začeti u nekoliko prvih ciklusa pokušaja, ali parovima često treba puno više vremena da vide plus na testu za trudnoću. Prije nego što počnete pokušavati zatrudnjeti, budite sigurni da ste otvoreni i iskreni s partnerom. Razgovor o bilo kojim problemima ili frustracijama koje imate ključ je održavanja vaše veze zdravom, piše Healthline.

Pročitajte više