4 fraze koje roditelji uspješnih osoba nisu koristili dok su njihova djeca bila mala

Foto: Unsplash

ŽELITE da vaše dijete jednog dana bude uspješno? Vi biste kao roditelj svakako u tome mogli odigrati veliku ulogu. 

Margot Machol Bisnow za svoju knjigu Raising an Entrepreneur intervjuirala je 70 roditelja koji su odgojili vrlo uspješne odrasle osobe. Oni su joj pomogli da dublje istraži na koji su način pomogli djeci da ostvare svoje snove. Evo četiri fraze koje ti roditelji nikad nisu koristili dok su njihova djeca bila mala.

"Pregledao/la sam tvoju zadaću i ispravio/la greške umjesto tebe"

Jedna od najvažnijih lekcija koju morate usaditi svom djetetu je da čini pogreške i uči iz njih kako bi postalo odgovorna odrasla osoba. Ako želite odgojiti uspješnog poduzetnika koji je u stanju riješiti najteže probleme, morate ga kao dijete pripremiti da savlada prepreke.

Bisnow u svojoj knjizi navodi primjer Johna Arrowa, osnivača tvrtke Mutual Mobile, koja je ostvarila više od 200 milijuna dolara prihoda.

"Kad je Arrow bio u petom razredu, s prijateljima je radio uspješne školske novine. Nisu provjerili sve činjenice prije objave novog broja, što je razbjesnilo ravnatelja i ostale roditelje. Johnovi roditelji su se samo nasmijali i rekli mu da ispravi svoje greške. John je, znajući da će ga roditelji uvijek podržati, počeo raditi dvostruko više i ulagati puno više truda kako bi pokazao obitelji da ima pravo što vjeruje u njega", kaže Bisnow.

"Povećat ćemo ti džeparac pa si kupi što god želiš"

Za Nylu Rodgers, osnivačicu neprofitne organizacije Mama Hope, poduzetničko putovanje počelo je kad joj je majka uplatila samo pola iznosa za inozemno srednjoškolsko putovanje i rekla joj da preostalu polovicu zaradi sama. Tako je čuvala djecu, kosila travnjake, šetala pse, unosila podatke u baze.

"Radila sam 15 sati dnevno, sedam dana u tjednu, kako bih skupila novac. Do kraja ljeta imala sam dovoljno", izjavila je u razgovoru s Bisnow. 

Zaključak je da djeca, koja nisu razmažena i shvaćaju vrijednost rada, mogu pokrenuti uspješne tvrtke.

"Nema aktivnosti poslije škole dok ne popraviš ocjene"

Čak i ako ne razumijete strast svog djeteta ili nemate pojma kamo će ga to odvesti, morate mu dati priliku.

Jon Chu, redatelj filma Crazy Rich Asians, volio je snimati filmove od 2. razreda. Roditelji su se nadali da će ostvariti američki san napornim radom, ali nisu očekivali da će se to dogoditi u filmskoj industriji.

"Kad sam bio u srednjoj školi, moja mama se uzrujala kad me zatekla kako snimam umjesto da pišem zadaću. Počeo sam plakati i rekao joj da je to ono što volim i što želim raditi cijeli život. Kad me idući dan pokupila u školi, stala je u knjižnici i uzela nekoliko knjiga o snimanju filmova. Rekla mi je da ih proučim i da budem najbolji u tome, ako je to ono čime se želim baviti", otkrio je Bisnow.

"Dat ću ti novac ako dobiješ dobru ocjenu"

Iako je važno da mladi znaju vrijednost novca, možda nije najbolje tjerati ih da trče za novcem. Dok su odrastali, danas uspješni poduzetnici kažu da nisu odgajani da im životni cilj treba biti bogaćenje. Umjesto toga, poticali su ih da uspiju, poboljšaju se i stvore nešto veliko. Djeca su vjerovala da će novac doći. Odrasli su s osjećajem svrhe i željom da naprave razliku u svijetu.

Pročitajte više