5 činjenica zbog kojih ćete drugačije gledati na svoje tinejdžere

Foto: Instagram

PUBERTET se gotovo uvijek spominje u kontekstu ludovanja hormona i problema s tinejdžerima.

No, vrlo rijetko razmišljamo o svim prednostima tih ludih godina. Roditeljima je pravi izazov izaći na kraj s djecom u pubertetu jer oni uporno žele biti, izgledati i ponašati se starije, a to najčešće ne ispadne onako kako su i oni i vi zamislili. Iako nije lako pronaći zajednički jezik, donosimo vam pet činjenica zbog kojih ćete vjerojatno drugačije gledati na svoje dijete.

Oni postaju samostalni

Vaše dijete odrasta, više nije beba koja će vas bezuvjetno slušati i, svidjelo vam se to ili ne, postaje samostalno. Suludo je očekivati da tijekom odrastanja neće griješiti, vi ste tu da mu pomognete ako primijetite da ide u krivom smjeru. Za sve manje pogreške dozvolite djetetu da nauči iz vlastitog iskustva. Uostalom, kako postaju samostalniji moći ćete se više osloniti i na njihovu pomoć.

Poprilično su humoristični

Tinejdžeri su poprilično humoristični. Dovoljno su mladi i nevini jer još nisu upoznali sve ono loše na svijetu, a dovoljno odrasli da mogu suvislo komentirati i šaliti se sa svakodnevicom. Sigurno ćete se naći u situaciji koja će vas nasmijati do suza. 

Još uvijek vas slušaju

Ako izuzmemo pubertetsku buntovnost koja je sasvim normalna, iako dijete odrasta, ono još uvijek sluša vaše savjete i računa na vas. To je, kada malo bolje razmislite - odlično. Dijete vas poštuje čak i kada se ne slaže s onim što ste rekli ili učinili, iako vam to neće priznati.

To je još uvijek vaše dijete

Iako djetetu prijatelji postaju sve važniji dio života, još uvijek mnogo toga možete činiti zajedno, a pritom biti sretna obitelj i dobro se zabaviti. Ne tjerajte dijete na razgovor. Uvijek će se dijete prije otvoriti kroz usputni razgovor dok se zabavljate, nego kada ga posjednete i započnete ozbiljan razgovor.

Možete računati na djetetovu pomoć

Bez obzira radilo se o kućanskim poslovima, volontiranju na nekim humanitarnim projektima ili tek zagrljaju, dijete je to na koje možete računati. Iako su još uvijek djeca, dovoljno su veliki da vam mogu pomoći oko večere i pritom voditi zanimljiv razgovor. Savjet koji kod tinejdžera uvijek pali: Ne naređujte djetetu da nešto napravi, već ga zamolite bi li vam moglo pomoći. 

 

Pročitajte više