5 načina kako da se bolje povežete sa svojim djetetom

Foto: 123rf
 
POVEZIVANJE – pojam za čvrstu emotivnu vezu koja se razvija između roditelja i djeteta prilikom rođenja – bilo je osamdesetih godina trendovska riječ. Liječnici Marshall H. Klaus i John. H. Kennel istraživali su pojam povezivanja u svom klasiku "Maternal – infant bonding" (Povezivanje majke i novorođenčeta). Ovi su istraživači pretpostavili kako za ljude, kao i za sve ostale vrste životinja, postoji "osjetljiv period" po porodu, kada su majka i novorođenče jedinstveno programirani da budu u kontaktu jedno s drugim i pozitivno utječu jedno na drugo.
 
Uspoređujući parove majki i novorođenčadi koji su se povezali odmah nakon rođenja, s onima koji nisu, zaključili su kako su majke i novorođenčad, koji su se ranije (odmah po rođenju) povezali, vremenom razvili bliskiju vezu. 
 
Bliskost svakako treba nastaviti njegovati. Potrebno je 5 pozitivnih interakcija sa djecom da bi se nadoknadila svaka negativna situacija i održao zdrav, sretan odnos u obitelji. Kako djeca rastu, i sve ih rjeđe viđate zbog njihovih obaveza, to je sve teže postići. Zato uložite  malo više truda i nađite načina da se povežete sa svojom djecom. Evo nekih odličnih prijedloga:
 
 
 
Zamolite za pomoć
 
Zamolite dijete da vam pomogne – u spremanju večere ili šopingu… Možda ne zvuči previše zanimljivo na prvu loptu, ali vjerujte da to može biti dobra prilika za razgovor.

Interesirajte se za djetetov dan
 
Ne zaboravite pitati dijete kako je prošao njegov dan. Pokušajte sa jednostavnim pitanjima poput „ Je li se nešto zanimljivo dogodilo danas u školi?“ 
 
Pošaljite sms ili mail
 
Možda dijete neće moći s vama  pričati kada vi to poželite, ali to vas ne sprečava da mu pošaljete mail, sms... Koristite i simbole za raspoloženje.
 
Obratite pažnju na ono što dijete voli
 
Zanimajte se za ono što dijete voli. Nikad se ne zna, možda vi počnete  uživati u tome i više od njega.
 
Budite spontani
 
To ne mora biti ništa specijalno kao npr. idemo na sladoled poslije škole. Igrajte se – organizirajte turnir u košarci, igrajte igrice, plešite i sl.

Poželite laku noć za lijep san i dobro jutro za uspješan dan
 
Ne zaboravite govoriti djetetu  laku noć – možda vašem mališanu ne treba ušuškavanje ali zagrljaj i razgovor prije spavanje mogu doprinijeti povezivanju sa djetetom.
 

 

Pročitajte više