8 znakova majke s neizliječenom traumom

Foto: Unsplash

MAJKE nas oblikuju, prvo fizički u maternici, a onda emocionalno kroz interakciju s nama. Veza majke i djeteta je toliko jaka da je britanski psihoanalitičar Donald Winnicott smatrao da "ne postoji dojenče, nego samo dojenče i majka". Vjerovao je da se djetetov osjećaj o sebi gradi vrstom odnosa koji ono ima sa svojim primarnim skrbnikom, što je obično majka.

No što se događa kada mama nije emocionalno prisutna? Prema nekim psihoanalitičarima, istraživačima i drugim teoretičarima, tada se javljaju takozvane majčinske rane.

Od njih obično pate djeca čije se majke nisu brinule o fizičkim potrebama djece, koje nisu pružile empatiju i nisu dopuštale djetetu da izražava negativne emocije, koje su bile vrlo kritične ili su očekivale djetetovu podršku za ispunjavanje svojih fizičkih ili emocionalnih potreba, koje nisu bile dostupne djetetu jer su morale raditi ili su bile zauzete vlastitim interesima, koje su same pretrpjele emocionalno ili fizičko zlostavljanje, koje imaju neliječeno mentalno zdravstveno stanje ili su ovisne o alkoholu i/ili drogama.

Majku s neliječenom traumom odaje osam znakova. Prenosimo ih u nastavku.

Ne čuje mišljenje djece

Ako majka zabranjuje djetetu da izrazi svoje mišljenje ili osuđuje dijete, vjerojatno ima neliječenu traumu.

Ima osjećaj da je na rubu

Ako je majka pod kroničnim stresom i stalno ima osjećaj da je na rubu, možda je to posljedica traume.

Osjeća se kao pogreška

Ako strahovi preplavljuju majku i sprječavaju je da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima, to bi moglo ukazivati na traumu.

Kontrolira dijete

U slučaju da majka koristi autoritativan roditeljski stil i stroga je, vjerojatno se bori s posljedicama traume.

Gubi strpljenje

Ako majka viče na svoje dijete i gubi strpljenje, ne obraća pozornost na ono što joj dijete pokušava reći.

Nepotrebno eksplodira

Jedan od znakova neliječene traume kod majke su i česti izljevi bijesa zbog sitnica, primjerice kada dijete pojede slatkiš prije večere.

Neprestano se ljuti

Ljutnja može posljedica neliječene traume, a prepoznaje se po tome što majka zbog ljutnje odbija slušati dijete ili razgovarati s njim.

Dijete ima nisko samopoštovanje

Ako dijete ima problema s ponašanjem, nisko samopoštovanje, bori se sa samokontrolom i problemima mentalnog zdravlja, možda je majka na njega prenijela svoju traumu.

Pročitajte više