9 savjeta za uvođenje krute hrane

Foto: 123RF

U UZRASTU od četvrtog do šestog mjeseca beba je spremna za prvu čvrstu hranu. Mi vam donosimo nekoliko savjeta kako bi se beba što prije navikla na nju.
 
1. Zapamtite da je period hranjenja vrijeme strpljenja, ljubavi i razgovora s vašim djetetom.
 
2. Ako dijete brzo gubi interes za hranjenje, smanjite sve izvore smetnji kao što su radio, televizor ili druga djeca koja mu oduzimaju pažnju.
 
3. Prvi obroci neka budu prilično rijetki i meki kako biste djetetu olakšali privikavanje na hranu koja nije mlijeko i omogućili lakše gutanje.
 
4. Izaberite trenutak kada vaše dijete nije previše gladno te kada je dobro raspoloženo kako bi se lakše priviklo na nove okuse.
 
5. Ako dijete odbija nekoliko vrsta kašica nekoliko dana zaredom, tada mu ponudite nove ukuse, različitih kombinacija i tekstura, pri čemu je od velike važnosti to da ste strpljivi i smireni.
 
6. Pokušajte dijete posjesti u hranilicu i približiti ga k vama za stol kako biste imali zajednički obrok i tako ohrabrili dijete da jede uz vas.
 
7. Hranite dijete polako i strpljivo govoreći mu kako je fina hrana koju mu dajte. Nikako ga nemojte prisiljavati da jede.
 
8. Bebe ne mogu jezikom lizati hranu sa žlice pa je preporučljiva malena plitka čajna žličica s koje usnama mogu uzimati hranu.
 
9. Na početku nemojte očekivati da će vaša beba pojesti više od dvije do tri čajne žličice kašice voća ili povrća jer mu je to nova hrana i potrebno je neko vrijeme da se privikne.

Pročitajte više