Čini li plastično oružje dijete agresivnijim?

Screenshot: Youtube

IAKO su se generacije djece bez računala gotovo svakodnevno igrale tako popularnim plastičnim pištoljem i nitko u tome nije vidio ništa sporno, u posljednje se vrijeme sve više preispituje ovaj oblik igre.

Sve više roditelja, ali i odgajatelja smatra kako igra oružjem šalje pogrešnu poruku djeci, pogotovo u današnje vrijeme prepuno nasilja i da se njime djecu potiče na agresivnost.

Većina roditelja ne potiče djecu na igru s igračkama oružjem, no što učiniti kada dijete samo izrazi želju za time? Istraživači su ispitali 830 roditelja što misle o igri oružjem i gotovo 70% ispitanih vjeruje da sigurno nije dobro za dijete igrati se na takav način, a čak 66% roditelja djeci zabranjuje takav tip igre i odbija djeci kupiti igračke oružje.

Nismo sigurni koliko ovakve zabrane uopće imaju smisla jer vrlo malo istraživanja je uspjelo otkriti vezu između igre s plastičnim oružjem i kasnije agresivnosti kod djece. U isto vrijeme videoigre koje dokazano potiču nasilje kod djece rijetko nailaze na osudu roditelja, a još manje na zabranu igranja istih.

Stručnjaci smatraju kako su današnji mališani okruženi nasiljem na svakom koraku, od televizije i interneta, pa sve do crtanih filmova vrlo upitnog sadržaja, pa je nevina igra rata zapravo najmanji problem današnjice. Pritom navode da je zapravo sasvim normalna reakcija roditelja da žele spriječiti svaku mogućnost koja bi mogla dovesti do agresivnosti kod djece, pa se ponekad i previše zaštitnički ponašaju.

Neki su uočili i potpuno suprotan efekt od onog od kojeg roditelji strahuju, pa su djeca igru igračkama oružjem iskoristila kao najbolje rješavanje viška energije i kanaliziranje agresije bez da stvarno naude nekome. Uostalom, ne mora nužno značiti ako se dijete želi igrati plastičnim pištoljem da želi igrati ulogu negativca, možda baš želi biti snažniji koji će imati moć zaštititi slabije od sebe.

Na roditeljima je da odluče s kojim igračkama će se njihovo dijete igrati, no igra plastičnim oružjem neće učiniti vaše dijete agresivnijim. Prije takve igre upozorite dijete da ne smijem pištolj uperiti u nečije lice i udariti nekoga njime.

Pročitajte više