Dojenje i alkohol: Smijete li piti dok dojite dijete?

Foto: Shutterstock

ZNAMO da je u trudnoći konzumacija alkohola strogo zabranjena. Ali što je s razdobljem dojenja?
 
Usmena "narodna" preporuka jest: "Ako ste dovoljno trijezni da vozite, dovoljno ste trijezni da dojite." Koliko je to ispravno i ugrožavate li dijete manjim količinama alkohola?
 
Američko je istraživanje pokazalo da manja količina alkohola koju majka konzumira nije štetna za dojeno dijete, ali tu se zaista treba staviti naglasak na "manju količinu". Američka akademija pedijatara ističe da alkohol nije kontraindikacija za dojenje. U svojim uputama za dojenje ističu da bi se upotreba alkohola trebala minimizirati i smanjiti na povremeni unos u količini od najviše 0,5 grama po kilogramu težine, što za ženu od 60 kilograma znači oko dva piva ili oko 2,5 dcl vina. Dojenje bi trebalo uslijediti najmanje dva sata nakon konzumacije kako bi se smanjila njegova koncentracija u mlijeku.
 
Pauza između alkohola i dojenja
 
Klinički farmakolog, profesor na Medicinskom fakultetu Texas Tech Universityja te vodeći stručnjak za područje korištenja lijekova tijekom dojenja dr. Thomas Hale jednostavno je za portal Sheknows objasnio: "Uvijek općenito preporučujem prije dojenja prođu dva sata po jedinici unesenog alkohola, tako da, ako je žena popila dva piva ili dva whiskeyja, treba pričekati tri do četiri sata prije dojenja."
 
U svom je istraživanju otkrio da se alkohol u majčinu mlijeko zadržava koliko i u krvi. Općenito, u majčinu mlijeku završava vrlo malo alkohola (16 posto popijenog) pa, kako ga ljudi brzo probavljaju, vrijeme koje je prošlo od konzumacije postaje ključno. "Kako ga mama probavi, tako alkohol izlazi pa ranije izdajanje nije potrebno ako će popiti samo malo. Ako se mama napila, treba pričekati s dojenjem do sljedećeg dana", ističe.
 
Postoji vjerovanje da pivo može imati povoljan učinak na proizvodnju majčina mlijeka, ali dr. Hale ističe da to nije točno. "Postoji staro vjerovanje da jedno iće može poboljšati proizvodnju mlijeka, ali zapravo je posve suprotno. Ako imate premalo mlijeka ili ste dijete koje dojite rodili prerano, preporučujem vam da uopće ne konzumirate alkohol", završava.

Pročitajte više