Povećajte količinu mlijeka uz pomoć biljaka

Foto: Shutterstock

KADA nastupi kriza u proizvodnji mlijeka, majke se često obeshrabre i odustanu od dojenja. Međutim, postoje prirodni načini da se potakne i održi laktacija i tako bebi osigura najzdravija hrana.

Anis je jedna je od najpoznatijih biljaka za stimulaciju mliječnih žlijezda. Čaj od anisa savjetuje se svim dojiljama koje imaju problema s laktacijom, ali može se uzimati i preventivno. Osim toga, ta biljka smanjuje plinove u crijevima i kolike kod beba. Prenijet ćete je djetetu mlijekom. Anis je bogat vitaminima B1, B2 i C, kao i mnogim mineralima, zbog čega pomaže i u oslobađanju napetosti.

Čaj od komorača fitoterapeuti preporučuju svim dojiljama zbog svojstva fitoestrogena zahvaljujući kojem pozitivno utječe na proizvodnju mlijeka. Jako pomaže u borbi protiv kolika. Komorač se uzima i za detoksikaciju organizma i olakšavanje probave. Bolji učinak ima ako se kombinira s anisom.

Kopriva
je izvrsna biljka za svakoga, osobito za trudnice, rodilje i dojilje. Korisna je i kao hrana i kao čaj. Bogata je željezom, kalcijem, magnezijem, manganom i folnom kiselinom. Dokazano je da čaj od koprive poboljšava proizvodnju mlijeka, ubrzava prestanak krvarenja nakon porođaja, čisti organizam od toksina, sprječava pojavu alergija te sprječava i liječi anemiju.

Hmelj
sadrži fitoestrogene pa može potaknuti laktaciju i povećati količinu mlijeka. Osim toga, prirodni je sedativ pa pomaže kod nesanice i anksioznosti (uznemirenosti). Bogat je izvor vitamina B. Treba ga uzimati umjereno i u dogovoru s liječnikom ili fitoterapeutom.

Piskavica. Pojedine su studije dokazale da piskavica sadrži saponine, tvari koje bitno djeluju na povećanje proizvodnje mlijeka. Također je bogata esencijalnim masnim kiselinama, višestruko korisnim za zdravlje − kako majke, tako i bebe.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara