Druga godišnjica akcije Palčić gore: Za iznos PDV-a moglo se kupiti devet inkubatora više

Foto: Shutterstock

KLUB roditelja nedonoščadi Palčići obilježava drugu godišnjicu humanitarne akcije Palčić gore, kako ističu, ne primajući darove, nego darujući život našim najmanjim herojima.

Godišnjica se obilježava u petak, 21. ožujka 2014., s početkom u 12 sati, u Sindikalnoj predavaonici na trećem katu KB Merkur gdje će se 22. donacijom u sklopu akcije "Palčić gore" obilježiti drugi rođendan "najveće borbe za najmanje heroje".

Naime, KB Merkur je 22. rodilište koje će u sklopu akcije Palčić gore primiti donaciju uređaja koji život znače malenim palčićima. Bit će im donirana dva intenzivna inkubatora Giraffe GE, svaki u vrijednosti 106.158,44 kn, topli stol s termoregulacijom, liftom i reanimacijskim modulom Neopuff s blenderom kisik/zrak i protokom, u vrijednosti 74.250,00 kn, te dva pulsna oksimetra, svaki u vrijednosti 6.175,00 kn.

Jedan inkubator donacija je tvrtke Mediva d.o.o. i General Electricsa, a drugi inkubator, topli stol i pulsni oksimetri donacija su od sredstava prikupljenih na humanitarnom koncertu "Palčić gore" u sklopu HRT- ovog projekta "Uz nas niste sami.“ Ukupna vrijednost doniranih uređaja iznosi 298.916,88 kn. Donaciji će nazočiti predstavnici pokrovitelja i predstavnici donatora (HRT - Božidar Essert) - uključujući i predstavnike General Electricsa za cijelu Europu (Balazs Pozsony i Petr Snasil), koji su već drugi puta donirali inkubator u sklopu akcije Palčića.

Država triput odbila oslobađanje plaćanja poreza na donacije Palčićima

Akcijom Palčić gore do sada je prikupljeno 4,5 milijuna kuna i donacije je dobilo 21 rodilište širom RH, uključujući i najmanja i najveća, u ukupnoj vrijednosti preko 3,6 milijuna kuna. Ostalo je još osam rodilišta koja čekaju uređaje koji život znače. "Prenoseći snagu i hrabrost naših najmanjih heroja koji se bore za svoj mali, ali beskrajno vrijedan život, mi roditelji akciju nastavljamo dok i posljednje rodilište ne dobije uređaje za kojim je iskazalo potrebu prije početka same akcije". zaključuje se u priopćenju.

Iako ima mnogo dobrih ljudi, institucija i tvrtki koje su pomogle ovoj akciji, isto se ne bi moglo reći za državu koja je triput odbila zahtjev Palčića za otpisivanjem poreza na donacije. Naime, za vrijednost PDV-a na primljene donacije moglo se kupiti još devet inkubatora.

Predsjednica udruge Zdenka Vučko je u razgovoru za Index istaknula da joj je dužnost istaknuti kamo je otišao donirani novac. "Moram istaknuti da su ljudi 25 posto ukupnih donacija donirali hrvatskom državnom proračunu", rekla je. Na pitanje je li udruga tražila od države da je oslobodi plaćanja poreza na donacije, Vučko je rekla da je tražila triput, i da su svaki put stigle odbijenice s citatima iz zakona o PDV-u, što, kaže, smatra apsurdnim jer su sve medicinske ustanove koje su primile donacije - državne ustanove.

Vrlo aktivna udruga

Klub roditelja nedonoščadi Palčići počeo je s radom 23. veljače 2010. godine kao prva udruga u Hrvatskoj osnovana s ciljem pomoći i podrške roditeljima prijevremeno rođene i bolesne novorođenčadi. U četiri godine raširili su se po gotovo cijeloj RH. Podružnice se nalaze se u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Puli i Čakovcu. Uspjeli su osvijestiti javnost u Hrvatskoj o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji, olakšati im teške dane. Imaju SOS telefon (Željka Vučko) dostupan 24 sata za sva pitanja, nedoumice i probleme roditelja i njihovih Palčića. Putem društvenih mreža povezali su roditelje Palčića kako bi razmjenjujući iskustva olakšali i sebi i svojim Palčićima najteži period borbe za život i zdravlje. Grad Zagreb im je ustupio prostor i pomogao u njegovu opremanju kako bi fizioterapeuti koji su do sada odlazili u kućne posjete mogli s Palčićima raditi u posebnom prostoru na područjima senzorike, radne terapije i fizikalne terapije te razvojne gimnastike već od samog izlaska iz rodilišta, što je vrlo važno za njihov daljnji kako motorički tako i psihološki razvoj i napredak. Svi članovi su volonteri, nema zaposlenih, kao ni sredstava iz državnog proračuna, nikakvih novčanih naknada ni slično. Uz pomoć sponzora i donatora koji pomažu rad Kluba nastoje olakšati život svim roditeljima i njihovim Palčićima, a najveća nagrada je osmijeh sretnog i zadovoljnog roditelja te život i zdravlje Palčića.
 

Pročitajte više