Film "Dječja posla": Pogledajte kako je živjeti s dijabetesom tipa 1

Screenshot: Youtube
 
CILJ FILMA „Dječja posla“ koji je udruga 3L snimila u suradnji s Fade In-om je informiranje, osvještavanje, senzibilizacija i edukacija javnosti  te propitivanje socijalnih tema povezanih sa zdravstvenim potrebama djece oboljele od dijabetesa tipa 1. Sudionici filma su djeca u dobi pet do osam godina te njihovi treneri i učiteljica.
 
Udruga 3L u suradnji s Fade In-om snimila je početkom ove godine film na temu dijabetesa tipa 1, autoimune bolesti od koje sve češće obolijevaju djeca i mladi. U filmu „Dječja posla“ o životu s dijabetesom govori se iz dječje perspektive te iz perspektive „promatrača“. „Promatrači“ su osobe iz društva koje rade s djecom te svojim stavovima i pristupima utječu na kvalitetu njihovog života. Od tabu teme do otvorenog pristupa, od isključivanja do davanja potpune slobode kontrole razina šećera u krvi, od odbijanja preuzimanja odgovornosti do raspodjele koja je vrlo bitna za zdrav psihosocijalni razvoj djeteta – pravila nema. 
 
U filmu sudjeluju djeca u dobi od pet do osam godina i govore nam što žele biti kada odrastu, čime se bave, što vole. Dijabetes tipa 1 njima je sastavni dio života i ne predstavlja prepreku u ostvarenju snova. U vrtiću, školi i na izvanškolskim aktivnostima ne postoji standardizirani pristup djetetu s posebnim zdravstvenim potrebama već on ovisi od institucije do institucije, od osobe do osobe. Učiteljica kaže „bojimo se onoga što ne poznajemo“.
 

 
Bartol, učenik drugog razreda tijekom nastave u učionici može koristiti mobitel kako bi se po potrebi čuo s roditeljima, po potrebi si izmjeri razinu šećera u krvi, daje si terapiju inzulinom, može izaći iz učionice, ima dostupnu hranu koja mu je potrebna, prilagođeno je vrijeme zajedničkog obroka razreda te mu osoblje škole pomaže u planiranju obroka sukladno terapiji. Taj pristup ne utječe na kvalitetu nastave, a Bartolu pruža mogućnost pravovremene  i slobodne brige za svoje zdravlje.
 
Na pitanje „zašto se na taj način organizirala nastava, zašto su Bartolu dopuštene stvari koje drugim učenicima nisu?“ učiteljica odgovara: „Zato što su to njegove potrebe“. 
 
Film „Dječja posla“ premijerno je prikazan na HTV3 30. travnja. "Kid's stuff", odnosno film "Dječja posla" titliran na engleski možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=I9ohqAlX6M8
 
Sve vijesti vezano za film možete pratiti na fb stranici Dječja posla/Kid's stuff.

Pročitajte više