Hranjenje djeteta: Kratki vodič od rođenja do prve godine

Foto: Shutterstock

U SAMO jednoj godini prehrana vaše bebe će se značajno promijeniti - od majčinog ili adaptiranog mlijeka do krute hrane, skoro onakve kakvu i mi jedemo.

Od rođenja do četiri mjeseca

Novorođenče se isključivo hrani majčinim ili adaptiranim mlijekom, ili kombinacijom toga dvoje te može gutati, sisati i podrigivati. Zahvaljujući urođenim refleksima instinktivno izbacuje iz usta svu krutu hranu.

Četiri do šest mjeseci

Dijete bi moglo biti spremno za početak krute hrane, iako su majčino ili adaptirano mlijeko posve dovoljni. Znakovi spremnosti na krutu hranu su otvaranje usta kada se približava žlica, sposobnost zatvaranja usta kada je žlica u njima te uspješno premetanje hrane jezikom po ustima. Dijete radi pokrete kao da žvače, ali ponekad još uvijek siše hranu iz žlice.

Može uhvatiti komad hrane dlanom i svim prstima te ga nesigurno, u više pokušaja, prinijeti ustima.

Šest do devet mjeseci

Vrijeme je za jedenje prstićima. Dijete u ovoj dobi može uhvatiti komadiće hrane palcem i kažiprstom (tzv. pincetni hvat) te mnogo uspješnije jede na žlicu. Uz vašu pomoć, može piti iz obične čaše te učiti piti bez prolijevanja iz čaše s poklopcem za bebe.

Osam do deset mjeseci

Vještina jedenja i pijenja se poboljšava. Dijete zaokružuje usne oko čaše te manje prolijeva, počinje rotirati hranu u ustima žvakanjem te spontano unositi manje tekuće, a više krute hrane.

Deset do 12 mjeseci


Dijete drži čašu i žlicu te se počinje samo hraniti, ali još uvijek se radi o vrlo neurednom pothvatu. Guta zatvorenih ustiju te pokazuje i poseže za hranom. Zanima ga što vi jedete te voli biti za stolom s vama.

Pročitajte više