Intolerancija i alergija na gluten kod djece

Foto: Shutterstock
 
GLUTEN je protein prisutan u gotovo svim žitaricama, a upravo on pomaže tijestu da zadrži svoj oblik i daje mu elastičnost. Iako je razumljivo da ga pronalazimo u pecivima i svim oblicima tjestenina, on se može skrivati i u pomalo neočekivanim namirnicama poput hrenovki, sladoleda ili kiselih krastavaca. 
 
Davis Stukus, profesor pedijatrije u Columbusu smatra kako je alergija na gluten potpuno pogrešan naziv, već bi se trebala zvati alergija na pšenicu. Jer upravo alergija na pšenicu je zapravo neposredno povezana s alergijskom reakcijom tijela na gluten. Pšenica je ujedno jedan od osam najčešćih alergena na hranu, a tu su i mlijeko, jaja, soja, kikiriki, ostali orašasti plodovi, ribe i školjke i zajedno čine više od 90% alergijskih reakcija.
 
Kako prepoznati alergiju na gluten?
 
Ako je dijete alergično, ono će vjerojatno doživljavati ponovljene osipe ili oticanje prilikom svake konzumacije namirnica koje sadrže gluten. Bebe mogu biti izložene glutenu čak i kroz majčino mlijeko.

Kako utvrditi radi li se o alergiji ili intoleranciji na gluten?
 
Često se ovo dvoje miješa, pa se misli da dijete ima alergiju na gluten, a zapravo se radi tek o intoleranciji kada dijete ima blagu reakciju nakon konzumiranja glutena, kao što su privremeni plinovi, bol u trbuhu, proljev ili zatvor.
 
Alergija na gluten izaziva osim toga nadutost, grčeve u trbuhu, proljev ili zatvor. Simptomi su mnogo snažnije izraženi.  Uz alergijsku reakciju često se javlja osip, otežano disanje i oticanje usana ili jezika.
 
Liječenje
 
S obzirom na to da ne postoje precizni testovi koji bi uopće sa sigurnošću utvrdili radi li se pojačanoj osjetljivost na gluten ili alergiji, liječnici najčešće preporučuju upravo izbacivanje svih namirnica koje sadrže gluten iz prehrane.
 
Pozitivno je što kod mnoge djece alergija, odnosno intolerancija na gluten polako nestane s djetetovim odrastanjem.
 
Celijakija
 
Najozbiljniji oblik reakcije na gluten naziva se celijakijom, koja je zapravo kronična autoimuna bolest zbog koje dolazi do velikih problema s crijevima, najčešće se javlja nadutost, grčevi i bol te neredovita stolica. Kao i kod prethodnih oblika jedini način rješavanja tegoba jest potpuno izbacivanje glutena iz prehrane.

Pročitajte više