Izlaganje sunčevim zrakama povećava plodnost

Foto: Shutterstock
 
Ljeto je pred vratima, a oni sretnici uskoro će se izležavati na suncu kako bi dobili lijepi preplanuli ten. No, ono što do sada nje bilo poznato jest činjenica da povećana izloženost sunčevim zrakama može pomoći ženama da zatrudne. 
 
Naravno, plodnost se neće povećati ako se netom prije ovulacije izlažete suncu, već je to potrebno učiniti mjesec dana ranije. 
 
Europsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju na godišnjoj konferenciji u Lisabonu potvrdilo je tvrdnje belgijskog istražitelja doktora Franka  Vandekerckhovea, koji je rekao da više temperature, nedostatak kiše i mnogo sunca poboljšavaju rezultate in vitro oplodnje.
 
U svijetu u kojem sve više žena vodi borbu s neplodnošću i reprodukcija postaje sve više poticana medicinskim metodama, sunce je vrlo jednostavan i prirodan način stimuliranja plodnosti.
 
Dr. Vandekerckhove je proučavao rezultate in vitro oplodnji 6.000 žena u razdoblju od šest godina, u odnosu na datume njihovog pristupanja in vitro oplodnji s vremenskim uvjetima u to vrijeme. Otkrio je da je povezanost sa izlaganjem sunčevim zrakama bila najuočljivija ako su žene bile izložene suncu mjesec dana prije same in vitro oplodnje. 
 
In vitro oplodnja koja se obavljala u najmanje sunčanim periodima godine imala je uspješnost 14% po tretmanu, dok je kod žena koje su bila na in vitro oplodnji kada se vrijeme poboljšalo uspješnost skočila na 19%. A žene koje bezuspješno pokušavaju dobiti dijete, znaju koliko je svaki taj postotak dragocjen, pogotovo zato što ne košta ništa. 
 
Liječnici su promatrali sve čimbenike, od broja jajašaca, stope oplodnje, začetih trudnoća i poroda i svi čimbenici su bili bitno povećani za sunčanog vremena. Stoga doktor Vandekerckhove tvrdi kako je povećanje razine vitamina D ključni čimbenik u povećanju plodnosti, a poznato je da je sunce zaslužno za stvaranje dodatnih zaliha ovog vitamina.
 
Iako je studija provođena nad ženama koje su se podvrgnule in vitro oplodnji, on smatra da se ovi pozitivni rezultati poboljšanja plodnosti odnose i na žene koje žele začeti potpuno prirodnim putem.
 
Profesor Charles Kingsland iz Centra za plodnost u Liverpoolu izjavio je za Telegraph da se žene često zamaraju mnogih pilulama, napitcima i kremama kako bi poboljšale plodnost, a zapravo je dovoljno i često jedino potrebno samo pravilna prehrana, prestanak pušenja, smanjenje unosa alkohola, opuštanje, sunce i pozitivne misli.

Pročitajte više