Je li sigurno nastaviti dojiti u trudnoći?

Foto: Shutterstock

RODILI ste dijete i ubrzo zatrudnjeli. Možda se pitate je li sigurno nastaviti s dojenjem tijekom trudnoće.

Odgovor je - apsolutno. Nema razloga za prekid dojenja ako vam liječnik ne kaže drugačije. O tome svakako trebate razgovatrati s njim. Neke majke nakon rođenja drugog djeteta čak nastave dojiti oba djeteta jer proizvodnja mlijeka, ako je sve u redu, funkcionira po načelu ponude i potražnje, tj. vaše tijelo proizvodi mlijeka koliko je vašem djetetu (ili djeci) potrebno.

Važno je unositi dovoljno nutrijenata i vode


Možda ste zabrinuti da nećete unositi dovoljno nutrijenata kako bi rođenom djetetu omogućili kvalitetno mlijeko, a nerođenom zdrav razvoj, ali vaše tijelo zna točno kako treba funkcionirati. Naravno, iznimno je važno hraniti se zdravo i uravnoteženo, s povećanim unošenjem zdravih proteina te dovoljno ispijanja vode.

Ako dojite, tijekom trudnoće možete očekivati veću osjetljivost bradavica i dojki, a mališani koji već govore mogu vam reći pred kraj trudnoće da vam mlijeko ima drugačiji okus, što je posljedica hormonalnih promjena, ali nije opasno.

Neke su mame zabrinute da bi stimulacija bradavica tijekom dojenja mogla uzrokovati preuranjeni porod. Stimulacija bradavica uzrokuje proizvodnju oksitocina, ali ni približno u količini koja bi u normalnim uvjetima uzrokovala preuranjeni porod. To može biti opasno jedino ako već postoji rizik za preuranjeni porod, na što će vas liječnik upozoriti.

Pročitajte više