Kako će vas majčinstvo učiniti boljom osobom?

Foto: Shutterstock
 
SVAKA žena u jednom periodu svog života izjavi da je dijete najbolja stvar koja joj se dogodila u životu. Bez obzira na sve teškoće i probleme s kojima se po putu susretnete, na kraju ipak dijete sve žene učini boljim osobama. 
 
Majčinstvo svaku ženu čini zdravijom, s više empatije za druge, manje sebičnom i vrlo odgovornom. Osim toga, uz minimum sna, malo kontakta s vanjskim svijetom, više odgovornosti i obaveza žene su prisiljene izbjegavati one male trenutke lijenosti. 
 
Netko je jednom rekao: Ako želim promijeniti svoj život, promijeni svoje prioritete. Dijete je najbolji primjer. Uz rano ustajanje beba će vas natjerati i na raniji odlazak u krevet. Izbjeći ćete kasne noćne nezdrave obroke, manje ćete konzumirati alkohol, većina mama će se odreći cigareta i sve podrediti zdravlju djeteta  ni ne primjećujući pritom da popravljaju i svoje zdravlje.
 
Kada malo bolje pogledate, ti maleni ranoranioci su zapravo vrlo pametni. Postoji li ljepši dio dana od osvježavajućeg jutra? Tijekom dana nećete osjećati umor i vrlo jednostavnog razloga - nećete imati vremena za razmišljati o tome jeste li umorni ili ne.
 
Osim toga, dan će vam trajati mnogo duže nego prije djeteta. Nakon što napravite već mnogo stvarčica po kući i završite većinu obaveza, pogledajte na sat. Vjerojatno biste da nemate dijete još uvijek spavali. 
 
Žene nakon dolaska djeteta često uvedu zdravu rutinu jedenja doručka. Dok prije niste imali vremena za to, rano dizanje će vas na to prirodno potaknuti jer ćete mnogo ranije biti gladni. S obzirom na jurnjavu i sve što vas čeka tijekom dana, svakako vam treba kvalitetan i bogat obrok koji će vam dati dovoljno energije za ostatak dana.
 
Dojenje će također povećati kvalitetu vašeg života. Više ćete obraćati pažnju na zdravu prehranu, svjesni da sve što pojedete utječe i na dijete. Mame piju puno manje alkohola i puno više vode.
 
Osim što ćete se osjećati zdravije, izgledat ćete zdravije. Tijelo naime troši oko 500 kcal dnevno samo na proizvodnju mlijeka. 
 
Kretat ćete se mnogo više. Dosadit će vam za lijepog vremena dane provoditi u zatvorenom, pa će šetnje po prirodi vjerojatno postati svakodnevna rutina. I pritom nećete na to gledati kao na vježbanje, već kao super način za uspavati dijete. 
 
Oslobodit ćete se ljudi koji su vam trošili previše energije bespotrebno. 
 
Naučit ćete kako u pola sata očistiti cijelu kuću. 
 
Raditi istovremeno više stvari i u svima biti dobar, to mogu samo mame.
 
Imat ćete mnogo više razumijevanja za druge. Svaku osobu ćete gledati kao nečije dijete. Nasilje, diskriminacija, zlostavljanje i uznemiravanje mnogo više će sada utjecati na vas. 
 
Bit ćete manje sebični i za dijete spremni učiniti apsolutno sve na svijetu istovremeno ni malo ne žaleći za stvarima koje sebi uskraćujete.

Pročitajte više