Kuhajte zdravije tijekom trudnoće

Foto: Shutterstock 

PREHRANA je jedan od problema današnjih trudnica. Veliki broj restorana s brzom hranom pogoduju donošenju nekih loših odluka kada je hrana u pitanju. Dobro je poznata činjenica da značajan postotak hrane koju jedemo zapravo i nije zdrava. Ljudski organizam povećava potrebu za hranjivim tvarima u trudnoći i ako mu ne dajete ono što mu je potrebno u kljućnim tjednima, riskirate povećanje problema u trudnoći.

 
Kako kuhati zdravije?
 
Dobra prehrana u trudnoći započinje tako što ćete pažljivije birati svoje dnevne obroke. Lako je razviti naviku korištenja previše soli ili masnoće dok kuhate. Sljedeće smjernice pomoći će vam da razvijete bolje navike u kuhanju.
 
1. Ako u receptu traže sir, smanjite količinu koja se traži u receptu za 50%. To znači da ćete unijeti 50% manje kalorija, ali ćete i dalje dobiti kalcij i druge važne hranjive sastojke iz sira.
 
2. Ako u receptu piše šećer, samnjite količinu koju stavljate u hranu za 25% do 50%. Hrana će biti manje slatka, ali umjerena slatkoća je bolja nego preslatko jelo, jer prevelik unos šećera može uzrokovati dijabetes u trudnoći. 
 
3. Višak soli povećava rizik od zadržavanja vode u organizmu i visok krvni tlak. Ako morate kuhati sa soli, smanjite njenu količinu za 50%. Ako recept traži 1 žlicu soli, stavite samo pola. Prilagodite okus jela dodajući druge začine umjesto soli. Začini će dati bolji okus jelu, a neki od njih čak i sadrže hranjive tvari kao što je kolin koji je dobar za razvoj djetetova mozga.
 
4. Najlakše je dodati okus jelu tako što ćete ga začiniti. Sol je zapravo slab začin, jer ga treba dodati puno kako bi začinili jelo. Drugačije kada začinite meso i povrće raznim začinima. Jelo će imati stražniji okus. Ako začini ne pomažu, koristite ocat i sok limuna umjesto toga.
 
5. Povrće je najjeftiniji i najjednostavniji izvor vitamina, minerala i vlakana. Počnite duplati količinu povrća koju dodajete jelima. Primjerice, ako u  receptu piše jedan krumpir srednje veličine i šalica graška, dodajte dva krumpira i dvije šalice graška.

Pročitajte više