Moji, tvoji, naši: Kako urediti zajednički život partnera koji već imaju djecu?

Foto: Shutterstock

BROJNE društvene promjene i drugačije okolnosti nego prije nekoliko desetaka godina rezultirale su povećanim brojem razvoda ili prekida izvanbračnih partnerstava. U mnogim su se takvim zajednicama rodila i djeca pa upoznavanje novog životnog partnera sve češće sa sobom donosi i - novu djecu. Danas nije iznenađujuće da se dvoje ljudi zaljube, a oboje već imaju djecu koja sada trebaju naučiti živjeti zajedno, ili se barem družiti na nekoliko dana tjedno ili vikendima.

O svemu razgovarajte

Koliko god kvalitetna bila vaš veza s partnerom i odnosi među djecom, kada se jednom uselite zajedno, mogli bi nastati problemi. Pripremite se i prije nego što odlučite živjeti s novim partnerom, organizirajte druženja da se djeca upoznaju. Razgovarajte s njima o promjenama koje će nastupiti. Ako ih uključite u donošenje odluka, smanjit ćete nezadovoljstvo i ljutnju koji bi mogli uslijediti.

Dosljednost

Kada dolazi do takvih "spajanja obitelji", dolazi i do sraza različitih pravila, načina komunikacije i stilova discipliniranja. S partnerom se morate na vrijeme dogovoriti o pravilima, od odlaska na spavanje, do pomaganja s domaćom zadaćom i podjelom zadataka. Važno je da oba roditelja jednako tretiraju i svoju biološku djecu i djecu kojoj su postali poočimi ili pomajke. Ako ste cijelo vrijeme dosljedni prema svima, djeca će lakše podnijeti promjenu.

Poslušajte sve što djeca imaju za reći

Tišina ne znači prihvaćanje. Svatko želi da se njegov glas čuje, posebice dijete u svježe "sklepanoj" obitelji. Družite se što više i neka obiteljski sastanci postanu rutina. Neka svatko dobije priliku reći što mu smeta i što mu se sviđa. Ukratko, budite sigurni da znate što svako dijete misli o novoj obitelji.

Pripremite se na teškoće

S toliko različitih karaktera na jednom mjestu bilo bi neobično da ponekad ne dođe do poteškoća. Vi i vaš partner ćete povremeno griješiti pa se pripremite na moguće uspone u padove u funkcioniranju nove obitelji. Najvažnije je da ste zajedno jedni za druge.

Pročitajte više