Na vrijeme pripremite sebe i dijete za polazak u školu

Foto: 123RF
 
POVRATAK u školske klupe sve je bliže, stoga je vrijeme za neke promjene kako biste zajedno s djecom izbjegli stres i što lakše se prilagodili na novi dnevni ritam kada škola započne.
Vrijeme je za nabavku školske opreme i planiranje rasporeda igre, spavanja i druženja.
 
Rutina spavanja
 
Spavanje do podne, kasni odlasci u krevet i cjelodnevna igra ne mogu se promijeniti preko noći. Stoga je vrijeme da postupno dijete počne odlaziti ranije na spavanje i ranije se buditi. Stručnjaci tvrde kako je nagla promjena rutine u jednom danu za djecu šok i utječe na njih poput jet lag-a. Najbolje je dijete buditi svaki dan 15-ak minuta ranije i postepeno uvoditi sve raniji odlazak u krevet.
 
Djetetova soba bi trebala biti zamraćena jer će to olakšati djetetu da ranije zaspi. Aktivnu igru trebalo bi izbjegavati sat do dva prije spavanja kako dijete ne bi bilo previše uzbuđeno. Dovoljno sna potrebno je djetetu kako bi se moglo fokusirati na nastavi.
P
osjetite pedijatra i provjerite je li dijete u potpunosti zdravo, raspitajte se o cjepivima.
 
Na vrijeme isplanirajte djetetove obroke, pogotovo ako dijete u školi nema ponuđen topli obrok.
 
Odaberite kvalitetan ruksak. Dijete će svakodnevno nositi torbu punu knjiga i za djetetovu kralježnicu je vrlo važno da torba bude kvalitetna, čvrsta i težina ravnomjerno raspoređena na djetetova leđa. U suprotnom se može pojaviti bol u leđima, vrtoglavice, glavobolja i bol u vratu. Remen na torbi treba biti što širi.
 
Podsjetite dijete na sigurnost. Prelazak preko ceste možda vaše dijete ima u malom prstu, no kada bude u društvu, dijete često zaboravi na sve one sigurnosne lekcije koje ste ga učili.
 
Kod prvašića je dobro nekoliko dana odlaziti s djetetom u školu. Umjesto česte prakse, da roditelj doveze dijete u školu automobilom, mnogo bolji izbor je s djetetom pješke proći isti put koji će kasnije samo prolaziti do škole i upozoriti ga na sve opasnosti.

Pročitajte više