Najbolji položaji za spavanje za bebe

Foto: Shutterstock

SAN je važan dio života novorođenčeta i većina male djece provede većinu dana spavajući. Bebe kroz dan spavaju otprilike 16 sati. To je vrijeme izvrsna prilika da se odmorite, istuširate ili obavite poslove po kući, ali prije svega važno je da stavite bebu na spavanje u pravom položaju. 

 
Najbolji položaj za spavanje za zdravu djecu je na leđima, na tvrdoj, ravnoj podlozi. Bebe  koje spavaju na leđima značajno smanjuju rizik od Sindroma iznenadne dojenačke smrti. Od 1992., od kada se preporučuje spavanje na leđima, smrtnost se smanjila za 50%.
 
Istraživači nisu sigurni zbog čega točno spavanje na leđima smanjuje pojavu SIDS-a, ali pretpostavljaju da spavanje na trbuhu povećava ponovno udisanje ugljičnog dioksida, što u konačnici može dovesti do gušenja. Druga teorija je ta da je novorođenčadi mogućnost disanja drastično smanjena kada spavaju okrenuti licem prema dolje.
 
Osim spavanja na leđima, važno je da bebu ne stavljate da spava na jastuku. Neka u krevetiću ne udu nikakve mekane dekice koje bi beba lako povukla preko glave, plišane igračke i mekani jastučići. Ako dijete treba deku, pokrijte ga i deku čvrsto uvucite pod madrac kako se dijete ne bi otkrilo i povuklo je preko glave. Za male bebe najbolje rješenje je vreća za spavanje.
 
Ako vaša beba ima zdravstvenih problema, raspitajte se kod pedijatra koji su najbolji položaji za spavanje. Iako je spavanje na leđima preporučljivo za većinu beba, neka zdravstvena stanja čine druge položaje poželjnijima.

Pročitajte više