Nakon razvoda: Kakav odnos roditelja uzrokuje najviše problema kod djece?

Foto: Shutterstock

MISLITE da je nakon razvoda djetetu najgore odvajanje od roditelja i promjena rutine? Odvojen boravak s majkom i ocem zapravo djeci nije pretjerano stresan, kao što se to često misli i upravo ta stavka smatra najkritičnijom za djecu.

Studija objavljena u "Journal of Epidemiology & Community Health" pokrenula je raspravu o utjecaju različitog skrbništva nad djecom kao izvorom stresa. Korišteni su podaci iz švedskog istraživanja djece osnovnoškolske dobi kako bi se ocijenilo koliko djece zapravo ima psihosomatske tegobe i kako su one povezane sa stresom i životnim situacijama u kojima se nalaze.

Psihosomatske smetnje kod djece podrazumijevaju probleme sa spavanjem, glavoboljama, bolovima u trbuhu i česte i snažne promjene u potrebama za hranom
Od ispitane djece njih 69% je živjelo s oba roditelja u istoj kući, 19% djece je naizmjence živjelo sa svakim od oba roditelja i 13% ispitane djece je živjelo samo s jednim roditeljem.

Djeca koja su živjela u obiteljima s oba roditelja najrjeđe su imali psihosomatskih problema. Najviše tegoba imala su djeca koja su živjela samo s jednim roditeljem, a djeca koja su dijelila vrijeme između domova oba roditelja našla su se u sredini.

Iako istraživači podsjećaju kako su mnogi razlozi koji mogu doprinijeti pojavi stresa prisutni kod djece te dobi, potrebno je imati na umu da je zadovoljenje materijalnih resursa i odnos roditelja s djetetom vrlo važan za njihovo psihosomatsko zdravlje.

 

Pročitajte više