Naučite dijete čitati: kako svladati čitanje od najranije dobi do polaska u školu

Foto: Shutterstock

DJECA razviju govorne sposobnosti gotovo odmah nakon rođenja, jer ona uče govor slušajući svaku vašu riječ. Ovo je najbolje razdoblje za početak učenja čitanja. Donosimo vam nekoliko savjeta kako ćete dijete pripremiti za čitanje, od najranije dobi do polaska u školu. 

 
Ljubav prema čitanju
 
Čitajući djetetu knjige svakodnevno za vrijeme odrastanja, osigurat ćete im lijepe uspomene na njima najvažniju osobu, vas. Ako tome još pridodate zanimljivu priču i dječju maštu, knjige će uvijek biti ono "sretno mjesto" na koje će moći pobjeći kada požele.
 
Priče za laku noć
 
Riječi i rime iz dječjih priča i pjesmica nesvjesno se pohranjuju u dječji mozak i, što im više čitamo, njihov vokabular postaje razvijeniji. Priča prije spavanja postat će divna rutina koja će odvojiti dnevne aktivnosti od spavanja i osigurati vam vrijeme samo za vas doje.
 
Dječje knjige
 
Zainteresirati vašeg mališana za slike i riječi nije teško. Upoznajte ga s dječjom slikovnicom i dijete će uživati istražujući šarene stranice. Odvojite vrijeme kako bi objasnili djetetu što je to što gleda. 
 
Što čitati?
 
Sve! Vježbajte čitati na glas sve, od novina i mailova, do romana i knjiga za djecu. Što je dijete izloženije različitim vrstama štiva, veći će biti njihov vokabular i razumijevanje značenja riječi. 

Čitajte im knjige koje su povezane s njima
 
Čitajte djetetu knjigu s kojom će se moći poistovjetiti. Primjerice, ako dijete kreće u vrtić ili uči ići na tutu, neka i lik u knjizi svladava iste probleme. Tako će dijete shvatiti da postupa ispravno i željet će naučiti više riječi povezanih s tom aktivnosti.
 
Pratite riječi prstom
 
Prateći riječi prstom pomoći ćete djetetu da shvati odakle riječi dolaze i da shvate kada je vrijeme da okrenu sljedeću stranicu. Tako će se djeca osjećati uključena u čitanje.
 
Igrajte se čitanja
 
Zajednički čitajte knjigu i pri tom namjerno pogriješite, a vaše dijete će vas s uzbuđenjem ispraviti.
 
Neka vam čitaju
 
Nakon što ste pročitali priču ili samo jednu stranicu, zatražite od djeteta neka sada ono vama "čita". Dijete će to naravno napraviti svojim riječima i važno je da ga ne ispravljate, kako bi steklo samopouzdanje i želju za čitanjem.
 
Tražite slova
 
Odaberite jedno slovo abecede, zapišite ga, a zatim neka ga dijete potraži u svojoj najdražoj priči.  
 
Potičite pisanje
 
Potičite djecu da pišu, jer će pišući slova dok izgovaraju neku riječ sami sebe učiti čitanju. 
 
Popis za kupovinu
 
Neka vam pomognu sastaviti popis za kupovinu. Zapišite riječi dok oni gledaju, a kasnije u dućanu zajedno pročitajte i prekrižite stvari s popisa. Osim što će učiti čitati, osjećat će se korisno i neće se dosađivati za vrijeme kupnje.
 
Magneti
 
Magneti za frižider mogu biti izvrsna igra i učenje. Neka uz vašu pomoć pokušaju svakoga dana sastaviti novu riječ.
 
Slagalice
 
Postoje brojne slagalice i igre u kojima djeca moraju staviti slovo na pravo mjesto. Osim što će razvijati motoriku, učit će i pamtiti oblik svakog slova, što će im kasnije pomoći u čitanju i pisanju.
 
Nikad nije prerano
 
Istraživanja su pokazala da djeca s kojom se od malena radi na razvijanju sposobnosti čitanja imaju veće samopouzdanje i prvi dani škole su im uvijek manje stresni.
 
 
 
 

Pročitajte više