Nova "pametna pelena" otkriva dehidraciju, infekciju i dijabetes

Video: YouTube

NJUJORŠKI par prije nekoliko je mjeseci kreirao Smart Diaper - tzv. pametnu pelenu koja prikuplja podatke o zdravlju vaše bebe.

Par koji stoji iza kompanije Pixie Scientific tvrdi da im je ta ideja pala na pamet kada su se jednom zaustavili tijekom putovanja automobilom kako bi svojoj djevojčici promijenili pelenu. Utemeljitelj tvrtke Yaroslav Faybishenko rekao je za New York Times kako mu je palo na pamet da pelena zapravo sadrži mnogo korisnih podataka.



U suradnji sa Sveučilištem u Kaliforniji nastao je prototip. Svaka pelena na prednjem dijelu sadrži QR kod koji ima indikator boje. Kada se pelena smoči, kod mijenja boju. Roditelji tada mogu skenirati kod iPhoneom. Slijedi analiza koja prema boji koda prepoznaje dehidraciju, urinarnu infekciju ili dijabetes tipa 1. Podaci mogu automatski biti poslani djetetovu liječniku. Pametna bi se pelena trebala naći na tržištu do u ožujku ove godine.

Jedna bi pametna pelena treba biti oko 30 centi skuplja od uobičajenih, ali je treba koristiti samo jednom dnevno kako bi se adekvatno pratilo djetetovo zdravlje.

Pročitajte više