Okrivanje spola djeteta: Kada se trudnica razočara

Foto: Shutterstock
 
MAŠTATE o djevojčici/ dječaku već godinama? Oko 20. tjedna trudnoće saznat ćete spol djeteta. Iako sve majke pokazuju oduševljenje, nekima od njih je upravo u tom trenutku slomljeno srce. 
Iako će se većina roditelja voditi utješnom rečenicom "Bitno da je dijete zdravo!" , često se trudnice nose s razočaranjem kada saznaju da spol djeteta ipak nije onaj koji su priželjkivale. S obzirom na ludovanje hormona, trudnička depresija zbog ovo ili sličnih razloga koji se drugima čine potpuno bezazleni i nevažni, trudnice može dovesti u vrlo nezavidan položaj.
 
Žene koje priželjkuju djevojčicu mnogo prije trudnoće se počinju pripremati kako odgajati žensko dijete i koje su najbolje igre i način edukacije djevojčica i onda na ultrazvuku šok - nosite dječaka. 
 
Iako svaka majka željno iščekuje dijete, bez obzira na spol, ova neplanirana vijest može rastužiti majke. Kao i u slučaju postporođajne depresije, ljudi koji kroz to nisu prošli, teško to mogu razumjeti. Zbog straha od osude okoline, kako ne bi mislili da je majka nezahvalna, trudnice vrlo često ovu borbu vode same sa sobom.
 
Nesigurni ste? Zamolite nekoga od prijatelja ili obitelji tko je imao priliku odgajati muško dijete za pomoć. Još su mjeseci pred vama prije nego prvi puta primite bebu u naručje, stoga imate dovoljno vremena pripremiti se biti jednako dobra mama dječaku. 
Sjetite se da je svako dijete drugačije, spol ne određuje sam način odgoja i kakvo će dijete biti. 
 
Prihvatite emocije
 
Stephan Quentzel, psihijatar specijaliziran upravo za pitanja trudnoće i poroda, savjetuje majke da izraze svoje emocije i prihvate ih. Sasvim je normalno da u trenutku otkrivanja spola niste oduševljeni ako već mjesecima ili čak godinama maštate o djetetu drugog spola. No vrlo brzo će trudnica zaboraviti na razočaranje i naučiti ponovno uživati u trudnoći.
Smatra kako većina trudnica osjeća sram zbog priželjkivanja djevojčice/ dječaka pa o  tome većinom šuti. Pogotovo kada ultrazvuk ne usliša njihove želje. Emocije koje osjećate sasvim su normalne i s njima morate naučiti živjeti. Podijelite svoje misli s osobom za koju znate da vas neće osuđivati. 
 
Zapitajte se koji su razlozi vaših želja
 
Sami sebi objasnite koja je glavna misao koja je uzrokovala vašu želju za djevojčicom / dječakom. Želite li djevojčicu jer ste vi odrastali uz braću? Maštate li o odijevanju šarenih haljinica umjesto odlazaka na nogomet? Vrlo je važno da sami sebi objasnite svoje emocije i želje, vrlo brzo ćete shvatiti kako se doista radi o sitnicama koje ne bi smjele voditi do depresije i tuge. Ako nosite dječaka, to ne mora značiti da neće biti zainteresirano za umjetnost, kao što ne znači da djevojčica neće voljeti sport.
 
Vjerujte svojoj sposobnosti da volite
 
Osjećaji tuge i krivnje neće trajati zauvijek. Vjerojatno će nestati vrlo brzo kada počnete razmišljati o danima sa svojim djetetom. Do trenutka kada primite svoje dijete u ruke, sve nedoumice će već odavno nestati i činit će vam se pomalo smiješne. 
Ako mislite da vi ne možete ništa učiniti, ne brinite, vaše tijelo može.
Tijekom poroda luče se visoke razine oksitocina koji pomaže majkama da se doslovno zaljube u svoje dijete na prvi pogled.

Pročitajte više