Aktivnosti za poticanje djetetove kreativnosti

Aktivnosti za poticanje djetetove kreativnosti

Foto: Shutterstock

IAKO je većina djece sama po sebi poprilično maštovita i kreativna, stručnjaci savjetuju kako bi i roditelji uvijek trebali poticati tu kreativnost u pravom smjeru. Zato vam donosimo aktivnosti koje će pomoći djetetu da proširi vidike i bolje se razvija.

Mali arhitekt
Kockicama za slaganje ili raznim kartonima, kutijicama i valjcima koje pronađete u kući sagradite kuću, zgradu, park, ovisno o djetetovim željama. Dijete će vjerojatno usred posla dobiti još novih ideja kako bi građevinu mogli uljepšati ili promijeniti. Osim toga, ova taktika je odlična za vježbanje djetetove motorike i usklađivanja rada ruku.

Identitet superjunaka
Svako dijete mašta o nekim specijalnim moćima, pa tako umjesto da dijete imitira nekog već postojećeg junaka, neka uz vašu pomoć izmisli svoje ime, oznaku, odijelo i super moć koju će posjedovati. Kada djetetu ostavite sve na izbor zadat ćete mu težak posao, pogotovo kada je toliko želja, a ono smije izabrati samo jednu super moć.

Kazališna predstava
Osmislite priču koju će kasnije cijela obitelj odglumiti u toplini vlastitog doma. Ako dijete ima svoju omiljenu bajku ili strip, možete ju prenijeti na vašu obiteljsku pozornicu. Mogućnosti za izražavanje djeteta tako postaju neograničene, a dijete može otkriti svoje skrivene talente. Predstavu možete i snimiti kamerom ili mobitelom i zajedno ju pogledati i vjerojatno se pritom dobro nasmijati.

Obiteljske analize knjige ili filmova
Nakon što dijete pokaže zanimanje za određeni film ili knjigu koju ste mu pročitali, potaknite ga na razgovor o istom. Učinite to pravim malim obiteljskim događajem. Možete uključiti i svoje prijatelje ili obitelj koja ima dijete jednakih godina, pa će rasprava postati još zanimljivija, a dijete će naučiti poštovati tuđe mišljenje.

Učite dijete prihvaćanju različitih kultura i nacija
Jednom tjedno uvedite dan za druge kulture. Neka dijete odabere na karti državu o kojoj bi željelo saznati nešto više. Saznajte više o tamošnjim običajima te pričajte o tome.  Neka zemljina kugla ne bude ograničenje. Tajne svemira idealno su okruženje za razvoj djetetove mašte

Upoznajte dijete sa stranim jezicima
Znati govoriti više stranih jezika prekrasna je vještina čiju vrijednost ljudi najčešće shvate tek kada završe sa školovanje. Potaknite dijete na učenje stranih jezika na zabavan način. Započnite s jednostavnim pojmovima koje će dijete moći povezati s predmetima iz svoje okoline. Poštapalice ili izreke na stranom jeziku sigurno će djetetu biti vrlo zanimljive.

Slavite svaki dan
Svaki dan pronađite razlog za proslaviti nešto. Danas postoji međunarodni dan za apsolutno sve što vam padne na pamet, pa na početku mjeseca istražite koji dani su pred vama i prikladno ih obilježite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara