Olakšanje za bebe na ljetnim vrućinama

Foto: Shutterstock
 
DONOSIMO vam nekoliko savjeta kako novorođenčadi i malim bebama možete olakšati vruće, ljetne dane.
 
Pamučne pelene ljeti je bolje upotrebljavati od sintetičkih; kao i kad je pamučna odjeća u pitanju, one propuštaju zrak i ne zatvaraju djetetovu kožu, pa ćete tako lakše izbjeći stvaranje osipa. Ako ste u prilici skinite dijete da provede neko vrijeme bez pelena.
 
Losioni, ulja, kreme i puder u kombinaciji s velikom vrućinom lako mogu izazvati osip i crvenilo, pa ih, osim navečer nakon kupanja, izbjegavajte ili smanjite primjenu.
 
Kreme sa zaštitnim faktorom za djecu do šest mjeseci starosti nisu preporučljive. Međutim, kad sunce ne peče, slobodno s djetetom bućnite u vodu. U tom slučaju svakako morate nanijeti bebi zaštitnu kremu ili losion, samo nemojte pretjerati s količinom. I brzo se vratite u sjenu.
 
Ako je vaša beba starija od šest mjeseci, sredstva sa zaštitnim faktorom možete upotrebljavati obilnije i češće − kremu ili losion valja nanositi svaka dva sata, čim se dijete smoči ili oznoji, a nanosite ih i ispod odjeće.
 
Uklonite dodatne slojeve podstave na kolicima ili nosiljkama jer se one na vrućini dodatno ugriju; ljeti je osobito dobro u kolica ili nosiljku staviti pamučnu plahticu.
 
Vodite računa da bebi ljeti kao i vama treba više tekućine. Ako isključivo dojite, djetetu do šest mjeseci ne treba dodatna tekućina, nego češća i kraća dojenja. Ako pak ne dojite, dajte djetetu povremeno rashlađene vode.
 
Oči novorođenčeta i bebe vrlo su osjetljive. Zato izbjegnite kupnju slatkih, šarenih naočala s bilo kojeg štanda; velika je vjerojatnost da su od jeftine plastike koja djetetu može samo štetiti, pa se ipak prije konzultirajte s liječnikom i držite se naočala provjerenih robnih marki.
 
Oprez s klimom
 
Koristite klima uređaje tako da temperatura u prostoru, automobilu bude 5 do 7 stupnjeva manja od vanjske temperature. Ako znate da će vožnja trajati još sat vremena tada već počnite prilagođavati klimu tako da se do kraja vožnje polako prilagodite na vanjsku temperaturu.
 
Isto možete činiti i u apartmanu ili hotelskoj sobi. Isključite klimu sat vremena prije no što ćete izaći. Tako ćete izbjeći opasne nagle promjene temperature.
 
Izvor: Roditelji.hr

Pročitajte više