Orgazam, sunce i ostali trikovi za povećanje plodnosti

Foto: Shutterstock
 
POZNATO je da su zdrav način života i izbjegavanje stresa često tajna uspjeha u pokušajima da ostanete trudna, no danas stručnjaci otkrivaju koji su ostali trikovi koji vam mogu pomoći da ugledate željeni plusić.
 
Izlaganje suncu pomaže stvaranju vitamina D i povećava vašu plodnost.
 
Naravno, važno je poznavati svoje tijelo, znati tijek ciklusa i osjetiti kada se bliži ovulacija.
 
Sve više parova ima problema s plodnošću, a potpomognute metode često se odgađaju u nadi da će par začeti prirodnim putem. Tada vam preostaje samo prirodnim putem potaknuti plodnost kod oba partnera.
 
Uzimanje folne kiseline, prestanak pušenja i izbjegavanje alkohola i droga čine organizam zdravijim i samim time pogodnijim za trudnoću.
 
Doktorica Marilyn Glenville za DailyMail donosi najbolje načine za poticanje plodnosti:
 
1. Boravak na suncu
 
Izlaganje sunčevim zrakama povećava plodnost
 
2. Orgazam
 
Biolozi Robin Baker i Mark Bellis istraživali su hipotezi o povećanju plodnosti orgazmom i došli su do zaključka da je idealna situacija kada žena doživi orgazam malo prije muškarca, jer tada se kontrakcijama stvara djelomični vakuum, pa sperma lakše dolazi do jajašca. 
 
3. Ograničite ispijanje kave
 
Istraživanje je pokazalo kako žene koje piju previše kave, više od pet šalica dnevno, imaju dvostruko manje šanse za trudnoću. Pijenje velikih količina kave stručnjaci smatraju jednako štetnim kao što je pušenje. Pijenje četiri šalice kave dnevno smanjuje vjerojatnost za trudnoću za čak 26 posto, stoga ako ste obožavatelj kave, odaberite onu bez kofeina ili ograničite unos na jednu dnevno.
Ispijanje samo dvije šalice kave dnevno može povećati rizik od pobačaja za čak 25 posto.
 
4. Koenzim Q-10
 
Vitamini, minerali i folna kiselina poznati su svim ženama, no ovaj koenzim je dosta nepoznat, a sadržan je u gotovo svakoj stanici tijela i presudan za proizvodnju energije i metabolizam ugljikohidrata. Posebno je važan za muškarce jer može bitno povećati pokretljivost spermija.
 
5. Držite gadgete  i usko rublje podalje
 
Nošenje mobitela u džepu ili držanje pod jastukom i laptop u krilu mogu bitno smanjiti plodnost.
Poznato je da usko rublje smanjuje plodnost kod muškaraca, no znate li zašto? Naime, proizvodnja spermija moguća je samo pri temperaturi od 32 stupnja, te su upravo zbog toga testisi smješteni s vanjske strane tijela, kako bi izbjegli pregrijavanje.
 
Temperatura tijela je oko 37 stupnjeva, a vrlo često i viša. Kako bi koža mogla disati trebalo bi nositi široke bokserice. Stavljanje laptopa u krilo podiže temperaturu međunožja za više od dva stupnja i proizvodnja spermija je onemogućena. Iako vam se razlika u temperaturi ne čini velika, porast od samo jednog stupnja smanjuje plodnost i do 40 posto. 

Pročitajte više