Osnove raspolaganja novcem za djecu: Dobro planiranje i novčanice umjesto kartica

Foto: Shutterstock

BLIŽE nam se predbožićno i božićno doba u kojem općenito imamo naviku trošiti više nego inače. Osim kupovine, to je i dobra prilika za učenje djece vrijednosti novca, posebice u vrijeme kada dijete često ni ne vidi novac, nego samo provlačenje kartice u trgovini.

1. Koristite novac umjesto kartica

Stoga stavite kartice na stranu i pustite djecu da vidi kako novcem plaćate stvari koje kupujete te vam pomogne prebrojati koliko ste novca potrošili. To je važan dio učenja o vrijednosti i načinu trošenja.

2. "Ne možemo si sve priuštiti"

Kada birate namirnice ili poklone, pažljivo birajte kako biste jeftinije prošli. Napravite popis i provjerite ga s djetetom te zajedno idite u kupovinu. Prije Božića biste mogli potrošiti gomilu novca, ali unaprijed isplanirajte i rasporedite troškove. Kada možete, u planiranje i odlučivanje uključite i djecu.

3. Treba pomoći i drugima


Predškolci odlično shvaćaju koncept pomaganja drugima. Postoji mnogo akcija prikupljanja odjeće ili igračaka prije Božića, a ako i ne naiđete ni na jednu, uvijek možete pronaći potrebite. Vi ćete se riješiti starih stvari, a drugima ćete značajno pomoći. Neka i dijete sudjeluje u pakiranju i odbiru predmeta koje ćete nekome pokloniti.

4. Zauvijek otpisati otpisano


Ovo je vrlo važna lekcija za djecu, ali i odrasle. Vrlo je važno da djeca znaju da predmeta koji se izgube ili potrgaju više - nema. Ako je moguće, može se popraviti, ali se ne zamjenjuje automatski istim takvim. Iako je jeftinu igračku koja se potrga vrlo lako zamijeniti, dugoročno ćete djetetu učiniti uslugu ako mu je ne kupite jer će naučiti cijeniti svoje stvari. Djeca najbolje uče na primjerima, a ovo je jedan od njih. Ako je žalosno, bolje je utješiti ga društvom ili igrom, nego kupovinom.

Dobro raspolaganje novcem vrlo je važno i djetetu će značajno koristiti u životu. Što ranije počnu s osnovama, to bolje. Osim ovdje nabrojanih savjeta, dobro je djetetu pokloniti kasicu kako bi i samo uštedjelo i postalo svjesnije vrijednosti predmeta koji ga okružuju.

Pročitajte više