Oticanje stopala u trudnoći

Foto: Shutterstok
 
OTEČENOST nogu gotovo je neizostavna pojava u trudnoći. Vrlo često otečenost se pojavljuje i na cijelim nogama, a ponekad i rukama. Do otečenosti dolazi zbog pritiska bebe na određene krvne žile, ali i povećanje obujma krvi u tijelu tijekom trudnoće. Dok je bol u leđima i mučnine teško podnijeti, slučaj s otečenim stopalima je nešto drugačiji, zapravo je samo čudan i neugodan osjećaj za koji bi sve trudnice rado da što prije nestane. 
 
Problem nije samo estetske prirode, već vam problem stvara i stezanje sve obuće koju pronalazite u ormaru. Mislili ste da će vam barem stare cipele odgovarati u trudnoći? Prevarili ste se. Donosimo vam nekoliko savjeta kako se riješiti otečenosti, većina njih ima tek privremeno djelovanje, no svakako će pomoći da se osjećate bolje.
 
Noge na povišenom
Svaki put kada sjednete pod noge podbacite jastuk ili ih stavite na stolac kako bi bile povišene i odnosu na visinu kukova. Kako ne bi došlo do vrtoglavica, važno je pritom glavu držati uvijek u razini srca ili više.
 
Masaža
Masaža razvija napetost, ali i oslobađa toksina koji dovode do zadržavanja vode u organizmu. Masaža vrata i leđa za napetost u leđima i masaža stopala protiv otečenosti i napetosti.
 
Kupka za stopala
U toploj vodi otopite sol i odmorite noge desetak minuta. Ako otečenost izaziva žarenje stopala, pokušajte s hladnom kupkom ili hladnim oblozima.
 
Plivanje
Ako imate mogućnost plivati u trudnoći, svakako ju maksimalno iskoristite. Osim što je to savršena vježba za cijelo tijelo, pogotovo u trudnoći, plivanje odmara noge jer skida opterećenje s njih.
 
Pijte puno vode
Bojite se da će doći do većih oteklina ako povećane unos vode? Varate se. Većina oteklina uzrokovana je upravo neuravnoteženim unosom natrija i vode, što može uzrokovati i smanjenu sposobnost tijela da održava ugodnu tjelesnu temperaturu, pa bi moglo doći do pregrijavanja tijela. 
 
Pazite što jedete
Hrana bitno može utjecati na oticanju ruku i nogu, stoga obratite posebnu pažnju prehrani. Smanjite unos soli što je to više moguće. Ako ste naviknuti na jače zasoljenu hranu, pokušajte ju zamijeniti nekih začinima koji mogu prikriti neslanost, kao što su list peršina, kurkuma ili bosiljak.
 
Savjeti za trudnice:
 
Ne držite noge prekrižene dok sjedite ili ležite jer to prekida cirkulaciju krvi.
 
Umjesto masaže stopala možete uzeti valjak ili tenisku lopticu i valjati ju nogama po podu dok sjedite pred televizijom. Stvarno djeluje kao prava masaža.
 
Nosite samo obuću u kojoj vam je udobno.
 
 

Pročitajte više