Dijete ima noćne more, kako mu pomoći?

Dijete ima noćne more, kako mu pomoći?

Foto: Shutterstock

DIJETE se budi često zbog noćnih mora, a ne znate kako mu pomoći? Donosimo vam savjete koji bi vam mogli biti korisni.

Stvari koje ne bi smjeli raditi ako dijete ima noćne more

Najgore što možete učiniti je zanemarivati djetetove suze ili krikove tijekom noći. Ako vas neprestana noćna buđenja počinju frustrirati nekoliko puta duboko udahnite prije nego uđete u djetetovu sobu. Ne želite da dijete u trenucima prestrašenosti osjeti još i vašu frustraciju i ljutnju, jer ono što tada najviše trebaju je zagrljaj i utjeha.

Reagirajte odmah

Nije loša opcija čak staviti baby monitor u sobu kako bi čuli da dijete muče noćne more i prije nego se probudi. Dijete ćete tako moći utješiti i prije nego se probudi i shvati da je samo u mraku.

Umirite dijete nježnošću

Ako se dijete tek probudilo i prestrašeno je nećete mu pomoći postavljanjem mnogobrojnih pitanja. Najvažnije je da se dijete umiri u tišini i osjeti da ste tu za njega. Ako će to pomoći djetetu, pročitajte mu neku umirujuću priču kako bi lakše zaspalo ili mu se pridružite u krevetu kako bi se osjećalo sigurnije. Podsjetite dijete da je sve bio samo san i da je sve u redu.

Kako spriječiti noćne more?

Prevencija

Iako je prevencija najveći izazov za roditelje, svakako je najbolje rješenje jer će dijete poštedjeti trauma. Neka spavanje bude sigurno i udobno za dijete. Provodite dovoljno vremena s djetetom prije spavanja, čitajte mu i ne dopustite da dijete gleda na televiziji stvari koje bi ga mogle uznemiriti. Umirujući ritual neka sadrži i opuštajuću kupku i toplu šalicu napitka, najbolje čaja, ali i redovite zagrljaje i poljupce.

Razgovarajte s djetetom o snovima

Svaki dan pitajte dijete što je sanjalo. S vremenom ćete shvatiti koje dnevne aktivnosti bi se mogle skrivati između strahova koje snovi bude kod djeteta, pa će lakše biti riješiti problem. Strah se obično razvija zbog pomisli da odvajanje od roditelja ili napada nekih nestvarnih bića, pa je potrebno na vrijeme o tome razgovarati s djetetom. Ako vaši razgovori ne pomognu potražite savjet liječnika.

Do dobi od 3 godine vaše dijete će moći izravno razgovarati s vama o svim problemima i brigama koje ga muče, pa ćete moći djetetu pružiti ohrabrenje. Objasnite djetetu da su njegovi osjećaji razumljivi i normalni. Ako je djetetu teško izraziti riječima svoje strahove, potaknite ga da ih izrazi na kreativniji način, najbolje crtanjem.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara