Otvoren SOS telefon za pomoć dojiljama na poplavljenim područjima

Ilustracija: Shutterstock

UDRUGA Roda - Roditelji u akciji organizirala je svakodnevno 24-satno dežurstvo na svom SOS telefonu (091/227-7220 i 01/617-7520), na kojemu aktivistice pomažu majkama dojiljama s poplavljenih područja kako bi očuvale dojenje u ovom za njih teškom i stresnom razdoblju.

Iz Rode u priopćenju navode kako su njihove savjetnice educirane za pružanje potpore i pomoći dojenju u kriznim situacijama te mogu kroz razgovor smiriti zabrinute majke i ohrabriti ih u nastojanjima da nastave dojiti svoju djecu.

"U kriznim situacijama iznimno je važno očuvati dojenje zbog više razloga. Ono jamči dostatan unos svih potrebnih hranjivih tvari za rast i razvoj isključivo dojenje djece do šest mjeseci starosti i starije djece uz odgovarajuću dohranu nakon navršenih šest mjeseci. Također, uspostavljeno dojenje je garancija za dovoljan unos tekućine što je iznimno važno kada je čista voda teško dostupna i skupocjena", ističu u toj udruzi.

Dojenje štiti djecu od zaraznih bolesti


Napominju kako na epidemiološki nesigurnim područjima zahvaćenim poplavama dojenje štiti djecu od zaraznih bolesti koje će još dugo biti ozbiljna prijetnja na područjima zahvaćenim katastrofom.

Rodino priopćenje objavljeno je zajedno s onim Hrvatskog crvenog križa (HCK), iz kojega svima zahvaljuju na donacijama za pomoć stanovništvu iz poplavljenih područja te mole građane da više ne donose odjeću i obuću. Kažu i kako je u tijeku sortiranje prikupljenih materijalnih dobara.

Od ponedjeljka, 26. svibnja radno vrijeme Središnjeg ureda Hrvatskog Crvenog križa (Ulica Crvenog križa 14 - 16, Zagreb) kao i društava Crvenog križa je od 8 do 17 sati. Iz HCK-a mole sve građane koji su zbog poplave morali napustiti svoje domove, da se jave društvu Crvenog križa u mjestu boravka, a tvrtke koje proizvode zaštitnu odjeću i obuću, alate, sredstva za dezinfekciju, gumene i radne rukavice, četke i slične proizvode da ih kontaktiraju s mogućom ponudom svog asortimana.

Najmlađe dijete koje je s majkom moralo napustiti svoje mjesto zbog poplava bilo je staro tek nekoliko dana.

Pročitajte više