Poremećaji prehrane u pubertetu

Foto: Shutterstock
 
IAKO su djevojke uglavnom te koje imaju problem s poremećajima u prehrani, ne radi se o problemima koji isključivo pogađaju djevojke. Sve više mladića također pati od ovakvih poremećaja.
 
Anoreksija - Osoba koja boluje od ovog poremećaja gladuje, pretjeruje sa sportom ili uzima preparate za smanjenje apetita ili laksative s ciljem da smanji svoju težinu. Problem najčešće nije u višku kilograma, već u pogledu na vlastito tijelo koje se doživljava kao debelo odnosno nedovoljno mršavo. Objektivno osoba može biti vrlo mršava te čak i ispodprosječne težine za svoju visinu.
 
Bulimija - Osoba ima nekontrolirane napade gladi, utažuje glad i zatim želi da obrok nestane kao da se nije ni dogodio i to rješava povraćanjem. Nakon takvog ispada intenzivno se bavi sportom i gladuje. Iza ovog poremećaja skriva se bolestan strah od debljine. Obično se odvija u tajnosti, osobe djeluju sasvim normalne i zato poremećaj dugo ostaje neotkriven.

Prejedanje - Ovaj poremećaj je tek nedavno definiran, a odnosi se na nekontrolirane napadaje gladi. Oboljeli u kratkom vremenu pojedu velike količine hrane i pritom ne osjete pravi osjećaj gladi, a nakon prejedanja ni sitosti. Poslije se osjećaju loše, no za razliku od bulimičara ne povraćaju i nemaju faze gladovanja.
 
Problematičan odnos prema vlastitom tijelu, koji je uvijek podloga poremećaja prehrane, ne isključuje pojavu kombinacije gore navedenih poremećaja. Nerijetko se zajedno javljaju kombinacije anoreksije i bulimije.
 
Zašto dolazi do ovih poremećaja?
 
Katkad se radi o preopterećenosti, katkad o potrebi za slobodom i samostalnošću od obitelji, no sve su to teme i problemi s kojima se muče upravo adolescenti. Mnogo je mogućih faktora i svaka je situacija individualna, no koje karakteristike su često prisutne:
 
- Visoka očekivanja i perfekcionizam
- Nedostatak samopouzdanja
- Prezaštitnička atmosfera u obitelji i guranje problema pod tepih
 
Kako prepoznati problem?
 
Kad sumnjate da problem postoji, pokušajte obratiti pozornost na navike djeteta te razmislite zamjećujete li dolje navedene znakove:
 
Dijete se često važe i smatra se debelim iako je zdravo i normalne težine. Ima stroge kriterije prema sebi i ne dopušta iznimke za primjerice uživanje u poslasticama.
 
Puno se bavi temama prehrane, dijeta te kalorijskim vrijednostima namirnica. Jede male porcije, izostavlja obroke i izbacuje "loše" namirnice iz obroka.
 
Velike količine slatkiša nestaju iz police za slatkiše. Primjećujete da dijete daje puno svog džeparca za hranu koju ne jede kod kuće.
 
Izbjegava kontakte. Povlači se od rodbine i prijatelja.
 
Težina mu je bitno niža ili izraženo viša od prosječne za njegovu dob, visinu i građu. U posljednje vrijeme je dobilo ili izgubilo više kilograma.

Izvor: Roditelji.hr

Pročitajte više