Povezanost spavanja i hranjenja kod beba

Foto: Shutterstock
 
BEBE koje se noću bude češće najčešće se opravdava činjenicom da su gladne, što dovodi do pitanja što učiniti da beba duže ostane sita, a samim time i noćnih buđenja bude manje?
Mnogo roditelja se pita radi li nešto pogrešno, osobito ako je ovo prvo dijete pa česta noćna buđenja i hranjenja proživljavaju po prvi put.
 
Kako bi beba duže spavala, sasvim je logično, potrebno je da se više najede. Neke majke pojačavaju dozu adaptirane formule ili dodaju rižine pahuljice u mlijeko u nadi da će beba tako ostati duže sita.
 
Najvažnija stvar se najčešće zaboravlja. Veličina bebinog želuca. Beba ne može primiti više od količine koja stane u njezin sićušan želudac i tjeranje bebe na prejedanje može imati samo jedan ishod - izbacivanje viška hrane prilikom podrigivanja.
 
Osim toga, česta noćna buđenja nisu samo rezultat gladi. Beba netom nakon rođenja nema navike i rutine, pa tako ni pravilan raspored spavanja. S vremenom će dijete postepeno usvajati pravilan ritam spavanja, no takve promjene ne dolaze preko noći, pa ćete se morati oboružati strpljenjem.
 
 
Sve više istraživanja dokazuje kako dobar san i pun  želudac zapravo nisu toliko usko povezani kao što se mislilo. Časopis Pediatrics prati obrasce spavanja mama i beba između dva i dvanaest tjedana nakon poroda. Dokazali su kako broj noćnih buđenja, kvaliteta sna i ukupno vrijeme spavanja ne razlikuju se kod dojenih beba i onih hranjenim adaptiranim mlijekom. 
 
Čak ni uvođenje većih količina hrane prije spavanja nije imalo nikakvog utjecaja na kvalitetu sna. Tu se najčešće događa greška kod mama koje isključivo doje. U strahu da nemaju dovoljno mlijeka dodaju jedan obrok na bočicu u večernjim satima i to vrlo često rezultira smanjenjem proizvodnje mlijeka. 
 
Kako bebe rastu, noćna buđenja postaju sve rjeđa i sada počinju imati poseban razlog. Buka, povišena temperatura, navika ili jednostavna želja za maženjem mogu biti uzroci buđenja noću.
Beba bi trebala početi razlikovati dnevno od noćnog spavanja do kraja šestog mjeseca .
 
Umjesto da pri prvom djetetovom micanju tijekom noći odmah nudite hranu, pronađite više načina kako možete umiriti bebu. Kako beba raste, tako će njezine navike hranjenja i spavanja postajati sve sličnije vašima. Što prije toga postanete svjesni, lakše će vam biti nositi se s čestim buđenjima.
 

Pročitajte više