Prednosti joge u trudnoći

Foto: Shutterstock

O JOGI se mnogo zna, piše i govori. Ta drevna istočnjačka vještina našla je plodno tlo u užurbanom životu zapadnog čovjeka željnog mira i opuštanja. Mnogo je vrsta i podvrsta joge, raznih škola i usmjerenja; neki je vide kao filozofsko-teološku disciplinu, neki kao sustav tjelesnih vježbi - pristupa je, u svakom slučaju, mnogo. Za mene je joga postala važna u onom trenutku kad sam se upitala može li moj život biti bolji, tijelo opuštenije, a istovremeno otpornije i čvršće, um smiren, emocije pozitivne i jasne. Zato je i ne promatram u okviru neke škole, niti kao dio određenog filozofskog učenja, već je vidim kao neodvojiv dio vlastitog života, pa tako i trudnoće. Govoreći o jogi, govorim o vlastitom iskustvu, a učene teorijske rasprave ostavljam stručnjacima.



Pokušajmo odgovoriti na pitanje zašto vježbati jogu u trudnoći te kakve pozitivne učinke ona može imati. Da bi se shvatilo i prihvatilo jogu, naš um mora biti otvoren, tako ćemo postići najbolje efekte, a trudnoću učiniti lakšom i ugodnijom. Moja su osobna iskustva s jogom u tom razdoblju života savršena. Vježbala sam jogu i prije pa mi je bilo nekako normalno da u trudnoći samo nastavim; jasno uz neke modifikacije s obzirom na promjene u mom tijelu, kondiciji i obliku.

Za jogu je vrlo važno da je sveobuhvatna disciplina koja ne odvaja tijelo od emocija i intelekta, već promatra čovjeka kao mali univerzum, djeluje na njega u cjelini i pokušava mu dati pozitivan naboj i energiju. Upravo je pozitivan stav bio ono što mi je trebalo dok sam se suočavala s nedoumicama i strahovima koji prate svaku trudnicu. Joga mi je pomogla da povjerujem da je moje tijelo mudro, a um dovoljno otvoren da prihvati trudnoću i porod sa svime što oni nose i da cijeli taj proces promatram kao nešto najljepše i najpozitivnije što mi se u životu dogodilo. Tako je doista i bilo.

Jogijski se svjetonazor temelji na nenasilju i to ne samo prema okolini i drugim bićima, već i prema samome sebi. Zbog toga je joga toliko blaga, a njeno djelovanje duboko, ali polagano i postupno. Doista, neki vidovi tjelovježbe, ako ih se gleda na način kako ih ja vidim, doista izgledaju kao prisiljavanje tijela da učini više od onoga što bi moglo i željelo. Joga je nešto posve drugo, njeno je djelovanje vrlo blago i ugodno, štoviše, kad vježbajući je osjetimo bol ili nelagodu, to znači da ne vježbamo ispravno, pretjerujemo s vježbanjem ili pak određena vježba uopće nije za nas i ne bismo je trebali raditi.

Kombinacija disanja, opuštanja i vježbanja

Prilikom prakticiranja joge izuzetno je važno pravilno disanje, jer samo pravilno dišući možemo iskusiti pozitivne učinke joge. Suvremeni je čovjek zaboravio disati pa uglavnom dišemo plitko i površno. Joga nas uči kako disati i disanjem na najbolji mogući način utjecati na tijelo i duh. Potpuno jogijsko disanje ima blagotvoran utjecaj na trudnicu jer njezinu tijelu i njezinoj bebi daje dovoljno kisika, a ujedno je smiruje i opušta što je izuzetno važno. Mene su početkom trudnoća pratile mučnine, ali ne one klasične – jutarnje, već one što ih je moja liječnica zvala stres-mučninama. Naime, ujutro bih se osjećala odlično, a onda bih, kako je dan odmicao a obveze se gomilale, mučnina postajala sve intenzivnijom. Pokretalo ju je baš sve – od žurbe, preko stresa na poslu do gužve u prometalima. Tako je moja mučnina koncem dana kulminirala, a sat joge i potpunog opuštanja uz pravilno disanje bi je sasvim izbrisao. Kad sam to shvatila, opuštala sam se duboko dišući svaki put kad bih osjetila da dolazi mučnina.

Za mene je joga kombinacija disanja, opuštanja i vježbanja. Najbolje bi bilo da jogu počnete vježbati još prije trudnoće. Tako ćete bolje upoznati vlastito tijelo i njegove mogućnosti, a to će vam u trudnoći biti od neprocjenjive koristi. Jogu nije dobro shvaćati kao terapiju, već kao prevenciju. U akutnoj fazi bilo koje bolesti nije preporučljivo vježbati. Ako imate visok tlak, također je potreban pojačan oprez. Preduvjet za trudnice isti je kao i pri ostalim vrstama vježbanja – zdrava trudnoća. Prije no što se upustite u vježbanje, svakako se konzultirajte sa stručnom, ali zaista stručnom osobom. Liječnik koji možda sve zna o vašoj trudnoći, ali nema pojma o jogi i njezinu djelovanju, teško može biti mjerodavan. Budite uporne, tražite stručne liječnike otvorena uma. Vjerujte – oni postoje!

Najbolje je vježbati u grupi pod stručnim vodstvom. Tako su pogreške minimalne, a pozitivni efekti najizrazitiji. Kad već dovoljno svladate jogijsku vještinu, možete vježbati samostalno kod kuće, potpomognute knjigama, skriptama ili kazetama. Kako trudnoća odmiče, a vaše se tijelo mijenja, mijenjat će se i rutina vježbanja. Svaki malo bolji priručnik o jogi navodi točno koje se vježbe ne smiju raditi u trudnoći i od kojeg mjeseca. Ne bojte se, ta ograničenja nisu velika, a vježbi je pregršt, tako da ćete i u kasnoj trudnoći moći sigurno i kvalitetno vježbati.

Ograničenja u trudnoći

Od 3. mjeseca nadalje treba izbjegavati vježbe koje uključuju prednji iskorak, kao što su npr. pozdrav suncu ili pozdrav učitelju. Kako trudnoća bude odmicala, a trbuščić rastao, vježbe na trbuhu bit će vam teško, pa i nemoguće izvoditi i ne treba ih raditi. Jednako tako valja pripaziti da ne ostajete dulje u položaju na leđima jer je u tom položaju velik pritisak na donju šuplju venu što može dovesti do vrtoglavice, odnosno smanjiti krvni optok. Umjesto opuštanja na leđima možete se opuštati u tzv. položaju tigra - na boku s jednom nogom ispruženom, a drugom skvrčenom u koljenu. Modificirajte ili sasvim izostavite neke vježbe ravnoteže jer je njihovo izvođenje u trudnoći otežano pa bi moglo doći do pada i ozljeda. Ukratko, ne budite preambiciozne i željne kompliciranih asana (položaja). Postoji velik broj jednostavnih i laganih vježbica, a opet vrlo djelotvornih.

Vježbajte opušteno, ali mudro i oprezno. Jedino vi znate kako se u trenutku vježbanja i nakon njega osjećate. Ako u bilo kojem trenutku osjetite bol ili nelagodu, znači da vježbanje treba prekinuti. Ne forsirajte se. Koncentrirajte se pažljivo na svoje tijelo i ono će vam samo reći koliko i kako treba vježbati, samo ga trebate slušati! Joga općenito izuzetno pozitivno djeluje na kralježnicu, mišiće, zglobove, probavu, rad žlijezda s unutarnjim izlučivanjem te na psihičko stanje. Gotovo da ne postoji dio tijela na koji joga nema pozitivno djelovanje.

Pozitivni utjecaji joge na trudnoću


Evo koja sve pozitivna djelovanja joge, odnosno pojedinih vježbi na trudnoću, literatura najčešće navodi:

- olakšava i otklanja edeme (zadržavanja tekućine) i grčeve koji su česti u posljednjem tromjesečju trudnoće
- jača i opušta određene grupe mišića
utječe pozitivno na položaj bebe
masira abdomen, što stimulira rad crijeva i apetit
- podiže razinu energije
- pomaže uspostavljanju mira i fokusiranosti
- reducira mučninu i promjene raspoloženja
- pomaže popuštanju napetosti u području cerviksa i porođajnog kanala
- pomaže razgibavanju zdjelice
- fokusira se na otvaranje zdjelice što čini porod lakšim i bržim.

I na kraju – ne vježbajte jogu ako niste sasvim sigurne da to želite. Prisiljavajući se na vježbanje samo zato jer je to, navodno, zdravo i korisno, a bez stvarne želje i uživanja, potpuno izokrećete bit joge i njezin pravi smisao, pa ni rezultati ne mogu biti onakvi kakvi bi trebali. Želim vam puno, puno zadovoljstva u jogi, trudnoći, porodu i konačno – da uživate u svojoj bebi. Sretno!

Izvor: Roda.hr

Pročitajte više