Predškolci s viškom energije: kako balansirati između igre i opuštanja

Foto: Shutterstock 

SASVIM je normalno da su djeca predškolske dobi aktivna. Zapravo, čak ni previše energije nije znak poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje. Djeca predškolske dobi su uvijek u pokretu s viškom energije koju trebaju potrošiti. Evo nekoliko principa koja trebate imati na umu kada tražite način kako pomoći svom djetetu da potroši višak energije.

 
Ponudite mu razne aktivnosti
 
Odlazak u park izvrstan je za malene, jer im omogućava da trče, penju se i rade sve što im padne napamet. Čak i ako morate ostati u kući zbog vremena ili kućanskih poslova, i dalje možete pronaći način da održite dijete aktivnim. Upalite muziku i plešite. Ako trebate obavljati svoje poslove, budite kreativni i uključite dječje aktivnosti u to što radite. Na primjer, možete reći "Kladim se da mogu složiti tri ručnika prije nego ti otrčiš do svoje sobe i natrag". Zapravo i nije važno što radite, neka aktivnosti budu zabavne, drugačije i neka omoguće vašem djetetu da se kreće. 
 
Ovo ne znači da ne trebate pomoći svom djetetu da nauči da postoji vrijeme kada se treba smiriti i biti tiho. Zapravo je važno da...
 
Stalno stvarate prilike u kojima ćete vježbati kako da bude mirno
 
Isplanirajte vrijeme kroz dan kada će vaše dijete usporiti kako bi oboje uživali u miru. Opcija može biti i pola sata nekog obrazovnog programa na televiziji. Ali ne dozvolite previše televizije. Pronađite vrijeme da čitate s djetetom, čak i ako ćete morati upotrijebiti smiješne glasove i zvukove kako bi zadržali njegovu pozornost. Možete ga upoznati i s maštovitom igrom lutkama ili akcijskim figurama. Kocke za slaganje, plastelin i slične aktivnosti potaknut će djetetovu maštu i kreativnost i zabaviti ga određeno vrijeme. 
 
Čak i hiperaktivno dijete treba naučiti kako sjediti mirno, pa tražite prilike kako bi pomogli svom predškolcu da razvije ovu sposobnost. 
 
Budite oprezni u očekivanjima
 
Ne postoji takva stvar kao što je nametanje previše "mirnog vremena", jer ne postoji dijete predškolske dobi koje je sposobno dug period sjediti tiho. Biti miran i dobro se ponašati tijekom jela, na primjer, puno je za očekivati i od mirnog djeteta, a kamoli od aktivnog predškolca. Isto tako ne očekujete da će dijete mirno čekati za stolom i listati knjigu dok vi dovršite pranje suđa. Trebat ćete ipak malo više mašte i organizacije kako bi zabavili dijete dok vi dovršite kućanske poslove. Kada ste najviše frustrirani zbog njihovog ponašanja, budite iskreni prema sebi i zapitajte se očekujete li možda previše od djece.
 
Ako ipak sumnjate da vaše dijete ima poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, slijedite svoje instinkte. Podijelite svoju zabrinutost s pedijatrom. Postoje i drugi stručnjaci kao što su psiholozi koji mogu napraviti procjenu djeteta i postaviti pravu dijagnozu.
 
Odgajati dijete je teško i izazovno i ponekad ćete se pitati kako ste preživjeli dan, ali djeca su radost i zato trebate duboko udahnuti i pomoći im svojom ljubavlju da izrastu u ljude kakvi trebaju biti. 

Pročitajte više