San u drugom tromjesečju: Nakon nesanice i mučnina napokon ćete se naspavati

Foto: Shutterstock

DRUGO je tromjesečje trudnoće zaista blaženo stanje. Riješili ste se mučnina i umora iz prvog tromjesečja, a još vam nije postalo teško kao u trećem. To se odnosi i na san.

> Danju pospanost, noću nesanica: Problemi sa spavanjem u prvom tromjesečju trudnoće

U prvom ste tromjesečju vjerojatno imali problema sa spavanjem zbog porasta proizvodnje hormona progesterona koji uzrokuje pospanost preko dana, a drži vas budnima po noći. Rast razine hormona se smanjuje pa vjerojatno imate nešto više energije i spavate kvalitetnije. Ipak, san je kraći nego prije trudnoće.

Dobro je u ovom razdoblju stvoriti zdrave spavalačke navike kako biste si olakšali prijelaz i treće tromjesečje koje će, što se tiče spavanja, biti nešto problematičnije. Ako još niste, naviknite se na spavanje na boku. Idite na počinak uvijek u isto vrijeme, po mogućnosti ne tako da vam televizor "pjeva" uspavanku.

Ovo je i idealno vrijeme za početak redovitog vježbanja, ako još niste počeli. Aktivnost poboljšava duševno i fizičko zdravlje te značajno doprinosi kvalitetnom snu. Ipak, nemojte vježbati prije spavanje jer ćete se samo razbuditi.

Ako se jave neki poremećaji spavanja, npr. apneja, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Pročitajte više